Rappereket vádolnak a francia zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Egy francia parlamenti képviselő szerint egyes rapperek nagy mértékben felelősek az országban kialakult zavargásokért.
Vágólapra másolva!

Francois Grosdidier egy nappal azután kelt ki a rapperek ellen, hogy kétszáz politikus támogatta petícióját, amelyben hét hiphop előadó ellen követelt eljárást, mivel szövegeik rasszizmusra bujtogatnak.

A képviselő a France-Info rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy az erőszakos szövegeket hallgatva egyáltalán nem meglepő, hogy a fiatalok egyes csoportjai feldühödtek Franciaországban. A petíciót egyébként a francia parlament 153 képviselője írta alá, valamint 49 szenátor, és Pascal Clement igazságügyi miniszternek adták át.

A petícióban nevesített rapperek egyike, Monsieur R (igazi neve Richard Makela) visszautasította a vádakat, mondván, hogy "a rap nem hív fel erőszakra". Rajta kívül egyébként a Smala, Fabe és Salif nevű rapperek, illetve a Ministere Amer, a 113 és a Lunatic nevű formációk ellen sürgetnek eljárást a francia honatyák.

"Ha emberek egész nap ezt a zenét hallgatják, és ezek a szavak kavarognak utána a fejükben, nem meglepő, hogy feldühödnek, ha elsétál előttük egy rendőr, vagy éppen csak egy olyan ember, aki különbözik tőlük" - fogalmazott Grosdidier.

Franciaországban az elmúlt hetek zavargásai során egyébként, mintegy 9000 autót gyújtottak fel, és 3000 embert tartóztattak le. A hatóságok szerint az élet a múlt héten tért vissza a rendes kerékvágásba.