Jamie Foxx a film után a zenében is a csúcsra ért

Vágólapra másolva!
Az ünnepek után nagyon kevés előadó jelentetett meg új albumot. Ennek megfelelően a lemezlisták is inkább év végi visszatekintésre hasonlítanak.
Vágólapra másolva!

Amerikában Jamie Foxx lemeze a múlt héten a második helyen debütált, mostanra viszont sikerült felkapaszkodnia az első helyre. A legutóbbi album az amerikai listán, amely úgy jutott az első helyre, hogy nem ott kezdte pályafutását, Ray Charles többszörös Grammy-nyertes duettalbuma, a Genius Loves Company volt. A színész a tavalyi évben éppen a Ray Charles életét feldolgozó filmben nyújtott alakításáért kapta meg a Golden Globe-, majd az Oscar-díjat is. Ezután láthattuk a Lopakodó és a Bőrnyakúak című filmekben. (Utóbbit január 5-től vetítik hazánkban.) Nyáron pedig Ricardo Tubbs szerepébe bújik és a napos Miamiban nyomoz Colin Farrell mellett a Miami Vice moziváltozatában.

Zenei karrierje már 1994-ben elkezdődött Peep This című albumával, de akkor nem aratott túl nagy sikert. 2000-ben szerepelt a Minden héten háború című filmben, melynek filmzenealbumán is hallhattuk. Majd 2004 elején Kanye West és Twista társaságában énekelt a Slow Jamz című slágerben, amely meg sem állt a Billboard Hot 100 listájának csúcsáig. Azóta közreműködött 50 Cent The Massacre című lemezén a Build You Up című felvételben, Kanye West Gold Digger című, tíz hétig listavezető slágerében és a nemrég Ludacris és a Field Mob mellett a Georgia című dalban. Saját dala - amely azonos lemeze címével -, az Unpredictable Ludacris segítségével került fel a Hot 100-ra.

A múlt heti listavezető Mary J. Blige és The Breakthrough elnevezésű munkája esett egy helyezést. A negyedik helyen áll a héten Diddy (Sean 'Puffy' Combs, Puff Daddy, P. Diddy) egykori legjobb barátjának Notorious B.I.G.-nek duettalbuma, a Duets - The Final Chapter. Az 1997-ben meggyilkolt rapper lemeze a múlt héten a harmadik helyen nyitott. A duettpartnerek között megtalálható az amerikai rap/hiphop színtér összes nagy sztárja, így Eminem, the Game, Snoop Dogg, Jay-Z, Nas, Nelly, R. Kelly és Missy Elliott is. Valamint a Korn, a reggae-legenda Bob Marley vagy a már szintén halott rapperek, 2Pac és Big Pun.

A nyolcadik helyen áll a 2005-ös esztendő legkelendőbb albuma Amerikában, a The Emancipation of Mimi. Mariah Carey összesen két hétig vezette a slágerlistát és albumából 4.97 millió talált gazdára csak az Államokban. A Black Eyed Peast újra a Top 10-ben üdvözölhetjük, ugyanúgy, mint a fiatal R&B-énekest, Chris Brownt bemutatkozó lemezével, amelyről már a második sláger, a Yo (Excuse Me Miss) is egyre feljebb kapaszkodik a Hot 100-on.

A húszas mezőnybe visszatért néhány, a közelmúltban megjelent lemez, így Lil Wayne, a System of a Down vagy éppen a Korn. Kicsivel hátrébb jobbára rapelőadók albumai kaptak újra erőre, úgy mint Chamillionaire, Young Jeezy és Juelz Santana legfrissebb munkái. Ezen kívül a The All-American Rejects közel féléves lemeze, a Move Along, a Disturbed szeptemberben listavezető Ten Thousand Fists-je, amelyről már a harmadik dal, a Just Stop forog az amerikai rockrádiókban és a Blink-182 Greatest Hits-je lépett előbbre jelentőset, míg James Blunt újabb csúcspozícióját szerezte meg a tengerentúlon a harmincadik hellyel.

Az ünnepek utáni időszakra jellemzően nagy visszaesés mutatkozik a lemezeladások terén, így új anyaggal sem sokan rukkoltak elő. A százas listán egyetlen egy új albummal találkozhatunk: az atlantai Kaine (Eric Jackson) és D-Roc (D'Angelo Holmes) által alkotott rapduó, a Ying Yang Twins új anyaga a negyvenötödik helyen nyitott. A U.S.A. (Still United) CD/DVD zenei része az új dalok mellett a duó nyáron megjelent munkájának remixeit is tartalmazza. A DVD-n az albumról kiadott három dalhoz készült videoklip (Wait /The Whisper Song/, Badd, Shake), több mint egyórányi koncertfelvétel és interjúk találhatók.