A hatvanas évek újabb rocklegendája halt meg

Vágólapra másolva!
Elhunyt Gene Pitney, a hatvanas évek amerikai sztárja. A 24 Hours From Tulsa, a Town Without Pity és más nagy slágerek éppen Walesben turnézó előadóját és szerzőjét Cardiffban, szállodai szobájában találta meg holtan menedzsere.
Vágólapra másolva!

Gene Pitney nemrégiben töltötte be a hatvanötöt, de sokak szerint éveket letagadhatott korából. Folyamatosan turnézott, az ősszel is remek sorozatot produkált, s a mostani koncertjein is jó formában volt. Kedden este a cardiffi St. David's Hallban adta utolsó koncertjét, s menedzsere szerint csodálatos volt, betegségnek semmi jele nem látszott rajta. A halál okát még vizsgálják, de az első jelentések szerint valószínűsíthető, hogy Pitney természetes halállal halt meg.

Dalai gyakran szerepeltek a televíziók és rádiók programján, sok bekerült a legjobbak közé is, Pitney ennek ellenére mégsem tartozott a sztárok első vonalába. A szakma azonban a legkiválóbbak közé sorolta a lírai dalok kitűnő tolmácsolóját, aki tizennyolc éves korában készítette első albumát. Pályafutásának első szakában híres pályatársainak szállított dalokat - a Rubber Ball Bobby Vee előadásában, illetve a Hello Mary Lou Ricky Nelsonnal került a Billboard élvonalába.

A hatvanas évek elejétől ő maga is egyre gyakrabban állt színpadra. A Town Without Pity 1962-ben még éppen befért a legjobb húsz közé, a (The Man Who Shot) Liberty Valance negyedik, az Only Love Can Break Heart pedig listavezető volt. Sikerei közül említést érdemel nagy korszakából a Mecca, az I'm Gonna Be Strong, a Looking Through The Eyes of Love, (I Wanna) Love My Life Away című dala és a Something's Gotten Hold of My Heart. Ez utóbbi száma évtizedekkel később Angliában és Amerikában is első lett, akkor a Soft Cell énekesével, Marc Almonddal énekelte újra a dalt.

A szakmabeliek és rajongói Gene Pitney szép hangját, balladaszerű előadásmódját és megbocsáthatóan érzelgős stílusát szerették. Az aranykor elmúltával producerként és kiadóként "hasznosította" magát, több stúdiót rendezett be, milliomos lett. A kilencvenes évektől újra mikrofon elé állt.

A CD-korszakban ismét megjelentek csaknem elfelejtett lemezei. Az ezredforduló óta vagy egy tucat slágergyűjteménnyel okozott örömet a gyűjtőknek. Különösen a Looking Through: The Ultimate Collection és a Big Twenty: All The UK Top 40 Hits 1961-1973 című válogatás aratott sikert. Pitney nem az első halottja az évnek a hatvanas évek sztárjai közül, januárban a soul énekes Wilson Pickett hunyt el.

MTI/[origo]