Bár a Gomez és a Coldcut fellépése elmaradt, azért így is maradt elég érdekes péntekre: Scissor Sisters, Yonderboi és a Sziget kisebb színpadainak rejtett csodái. És az időre sem lehetett panasz, ami a szombati előrejelzések ismeretében nem elhanyagolható tény. Igaz, árvíz azért nem lesz. Összefoglaló a harmadik napról.

A Sziget harmadik napjára sajnos a világpolitika is rányomta a bélyegét, hiszen a londoni megakadályozott merényletkísérlet miatt a brit repülőterek gyakorlatilag nem működtek, a Coldcut és a Gomez koncertje is elmaradt pénteken. A Nagyszínpadon ezért a Guru's Jazzmatazz az eredetinél később, fél 6-kor indította a programot, míg a Coldcut hiánya miatt a WAN2 Színpadon is később indult a műsor és a zenekarok is többet játszva töltötték ki a műsoridőt.

Azt nem tudni, hogy a fokozott biztonsági intézkedések a Szigetre is kiterjedtek-e, de tény, hogy nem volt egyszerű eset bejutni a főbejáratnál, ahol hosszas várakozás és szigorú átvizsgálás után lehetett csak bejutni.

A Gomez és a Coldcut műsorának elmaradása ugyan nem fordított vissza tömegeket a bejárattól, viszont biztosan jó pár látogató napi programját átrendezte. A Nagyszínpadon nyitó Guru's Jazzmatazz lagymatag, dzsesszes beütésű hiphopja újra csak azt a tételt bizonyította, hogy a hasonló jellegű fesztiválokon jobban átjön az igazi zenekarok műsora, mindenesetre nyitánynak elment. Az utána következő Sziámira szokás szerint a fesztivál házi zenekarának kemény magja maradt csak ott, így sötétedésig a kisebb színpadok és más attrakciók vonzották a tömeget.

Így a Pannon Világzenei színpadon hallható volt ska, arab-francia-latin rockzene és hamisítatlan nyugat-afrikai muzsika egyaránt, a Wan2 színpadon a hazai hiphop-színtér előadói csinálták a hangulatot, míg a Pesti Est színpad a magyar indie rockzenekaroké volt: az Annabarbi romjain alakult Óriás szigetes bemutatkozása után a Moog és az Amber Smith igazán szépszámú közönséget vonzott. A koncertek között sokan pihentek meg a Lumináriumban, a léggömbből készült, Angliából importált látványbarlangban, vagy színházelőadást, divatbemutatót nézhettek, egyszóval újra és újra alátámasztották azt a tételt, hogy a Sziget nem feltétlenül a koncertkínálata miatt közkedvelt Európában.

Persze azért néhány nagy név így is kell csaléteknek, így a nap legnagyobb attrakciója, a Scissor Sisters a várakozásoknak megfelelően inkább a külföldi szigetvendégeket vonzotta a Nagyszínpad elé, hogy aztán a hetvenes években gyökerező glam-diszkó-elektro-kabaréjával megtáncoltassa az ilyesmire nyitottakat (előtte még interjút is adott).

Meg kell jegyezni, hogy a Nagyszínpad egyik legjobban szóló koncertjét adta a New York-i csapat, amely nem a hangerőre gyúrt, így az apró finomságok is remekül kijöttek, majdnem stúdiószínvonalon szóltak a dalok, sőt, egyes számok (például a ráadásszám Filthy/Gorgeous) energikusabban szóltak, mint a lemezen. A dalok között a két énekes, az élőben is rendkívül jól éneklő Jake Shears és a teltkarcsú, bájos Ana Matronic rögtönzött műsorokkal szórakoztatták a közönséget, utóbbi például azzal kezdte a koncertet, hogy bejelentette: a zenekar a közönség minden tagjával szeretkezni fog.

Az üdvrivalgást aztán némiképp lehűtötte, hogy az énekesnő természetesen a zenén keresztül kívánt szerelembe esni a hallgatósággal, melynek első soraiból néhány csalódott honfitársunk hamarosan távozott is, amikor rádöbbent, hogy ez bizony nem az a tömegszörfös, pogózós koncert lesz, amiben - a zenekart nem ismerve - reménykedtek. Akik azonban ott maradtak, nagyszerű show-t láthattak, no meg azt, hogy a jó tánczenéhez nem feltétlenül kell szintetizátor, dobgép, lemezjátszók és komputerek, hanem a hagyományos dob, gitár, basszusgitár felállás is elsőrangú diszkót tud varázsolni akár tízezer embernek is.

A Scissos Sisters nyílt erotikus utalásokkal megtűzdelt műsora után sokan Yonderboira és a Másfélre indultak a Wan2 sátorba, a sokfelé spriccelő tömeg pedig nem is sejtette, hogy akár másnap árvízre is ébredhettek volna, de mára kiderült, hogy a Duna 603 centiméteren tetőzött pénteken Budapestnél. A Hajógyári-sziget pedig csak nyolc méteres vízszint esetén veszélyeztetett, így a Sziget fesztivált nem fenyegeti az árhullám.