Rúzsa Magdi döntős Helsinkiben

Vágólapra másolva!
Csütörtök este világszerte közel 150 millió tévénéző szeme láttára mérkőzött meg Rúzsa Magdi az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjében a továbbjutásért, és bejutott a szombati döntőbe, kilenc másik ország versenyzőjével egyetemben.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot képviselő Rúzsa Magdi az Aprócska blues című szám angol verzióját (Unsubstantial Blues) adta elő. Magdi a 22. versenyzőként került sorra, míg elsőként Bulgária képviselője lépett a színpadra.

Érdekesség, hogy a döntőbe szinte kizárólag kelet-európai országok jutottak: Magyarországon kívül Fehéroroszország, Macedónia, Grúzia, Szlovénia, Lettország, Szerbia, Bulgária, Törökország, Moldávia lett döntős.

Nyolcadikként láthatta a közönség a verseny legnagyobb nevű résztvevőjét, a Svájcot képviselő DJ Bobót, aki egy valóságos hadsereggel lépett fel, szinte eltűnt a látványos koreográfia közepette. A Vampires Are Alive című dalával egyébként DJ Bobo a második helyen végzett a BBC által szervezett közvélemény-kutatáson, ahol csak a német Roger Cicero előzte meg a szavazók szerint. A versenyen azonban ez semmit nem számított, és a nagynevű eurodiszkó sztár vesztesen volt kénytelen távozni.

Már az első tíz fellépő műsorát végignézve elfogultság nélkül megállapítható volt, hogy az eddigi előadók nem tették túl magasra a lécet, Rúzsa Magdinak nincs mitől tartania, ha magát adja.

Rúzsa Magdi pechjére éppen előtte játszott a verseny addigi leglendületesebb dalát előadó andorrai pop-punk zenekar, de a többi versenyzőhöz képest teljesen egyedi zenei világot képviselő dalával mindenképpen a verseny egyik színfoltja volt. Más kérdés volt ugyanakkor, hogy a verseny tradícióival szemben egy csendes blues dal mennyire lehet sikeres, de ez már a szavazókon múlott.

Az Unsubstantial Blues mindenesetre teret adott Magdi kétségkívül kiemelkedő hangi adottságainak, amely felüdülésként is hathatott az édeskés fesztiváldalok dömpingje közepette. Egyébként a lemezén is közreműködő Závodi Gábor, Madarász Gábor, Hoffer Péter és Kovács Barnabás alkotta csapatát.

Mind a 28 produkció megtekintése után kevés indok szólhatott Rúzsa Magdi döntőbe jutása ellen - ha az Eurovíziós Dalverseny valóban a dalok és az előadásmód megítéléséről szólna. De mint tudjuk, a szavazatok sok egyéb szempont szerint születnek meg, mindenesetre a közönség is úgy ítélte meg, hogy a magyar énekesnőnek helye van a szombat esti döntőben.

Az Eurovízós Dalverseny elődöntőjén 28 ország előadói közül élő adásban zajló szavazás során tízen juthattak tovább a két nap múlva esedékes döntőbe, ahol a négy alapító ország (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország) és a múlt évi legtöbb pontot szerzett tíz ország előadóival kiegészülve 24-en küzdhetnek meg az első helyért.