Beatles-nosztalgia a listákon

Vágólapra másolva!
Furcsa játéka a sorsnak, hogy az amerikai albumlista első 15 helyezettje között három egykori Beatles-tag is képviselteti magát valamilyen formában, az élen viszont egy politikus cowboy áll. A briteknél két régi nagy zenekar válogatáslemeze közé szorult be a Bon Jovi, ám a németeknél az együttes első hellyel vigasztalódhatott.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási lista részben az előző hét új megjelenésekkel zsúfolt felhozatalát kínálja, de ismét akadnak újdonságok is. A legjobb tíz között négy új belépő sorakozott fel, ebből kettő az élen kezdett, míg egy másik páros a Top 10 aljára költözött be. A hét legkelendőbb lemezei ez alkalommal is méltón reprezentálják az Egyesült Államok egyesült ízlését: kézen fogva állt fel a dobogó első és második fokára egy country és egy rap album.

Az élen ez alkalommal Toby Keith nyitott friss lemezével, a Big Dog Daddy-vel. A több No. 1 country slágert és szinte megszámlálhatatlan egyéb slágerlistás helyezést jegyző énekes egy szűk évtizedig hozta a közepesen sikeres formulát, míg a 2002-es Unleashed című lemeze fordított a kockán. Az albumon szerepelt ugyanis az USA-t ért terrortámadásra riposztot adó dal, a Courtesy Of The Red, White And Blue (The Angry American), amely egy csapásra ismertté tette a nevét, hiszen ehhez hasonlóan erős politikai töltetű számok nem gyakran születnek a country műfajában. A dal maga után húzva az Unleashed-et, megszerezte Keith első nagylemezlistás elsőségét, innentől pedig sorra jobban muzsikáltak az értékesítési adatok is, sorra hozva számára az első vagy második helyet saját stílusában és összesítettben egyaránt.

A lista aktuális második helyezettje a keleti-parti rapper, Fabolous, akinek negyedik lemeze került most a boltokba From Nothin' to Something' címmel. A számos vendégszereplő biztosan sokat lendített az album ázsióján, amelyek között olyan nevek bukkannak fel, mint Akon, Rihanna és Jay-Z. Ehhez járult hozzá Fabolous személyéből eredő hitelessége, amely egyesíti a New York-i rapperek új generációjának lendületességét, az utcai keménységgel, de a popos, fülbemászó dallamok sem maradnak el. A receptet korábbi lemezei is jól tudták érvényesíteni, hiszen már debütálóként negyedik volt a Billboardon, és egyszer sem esett a Top 10-en kívülre, már ami a stúdióalbumokat illeti.

Forrás: [origo]

Fabolous


A lista dobogójának harmadik fokát múlt hétről átörökítette magának Paul McCartney, aki a Memory Almost Full-lal az őt korábban beelőző fiatalokat most maga alá gyűrte, méghozzá éppen alig néhány nappal 65. születésnapja után. Külön érdekesség, hogy a jelenlegi értékesítési rangsor szerint a Beatles egykori tagjai közül pillanatnyilag három is szerepel a legjobb 15 között. A legjobban természetesen McCartney teljesített, de még Top 10-be került a Traveling Wilburys gyűjteményes kiadványa, amelynek tagjai között találjuk George Harrisont is. A Traveling Wilburys egyébként a régi motorosok szupergroupjaként ismert, hiszen kizárólag klasszikusok fogtak itt össze: Harrison mellett ott volt még Tom Petty, Bob Dylan, Jeff Lynne és Roy Orbison is. A most kiadott csomagban egyben található meg a kollektíva két nagylemeze egy DVD-vel kiegészítve. A harmadik Beatles-vonatkozást a 15. helyen felbukkant Instant Karma válogatás szolgálja, amelyen John Lennon feldolgozások hallhatók.

Visszatérve a legjobb tízesbe, még egy újdonságot találunk, a nyolcadik helyre belépő Dj Khaledtól a We The Best-et, ami a Miami illetékességű producer és dj második próbálkozása, ami az előző lemez 12. pozícióját néggyel tudta megfejelni. Az aktuális listán tízen kívül a legkelendőbb a Queens Of The Stone Age új kiadványa volt, az Era Vulgaris. A sivatagi stoner pszichedélia stílusalapítójaként számon tartott Kyuss zenekar egykori tagjai által kezdeményezett formáció néhány tagcserén túl továbbra is népszerűsíti a műfajt, bár a gyökerektől már némileg távolodva, de igazolást nyerve az eladási adatok által. Az új belépők sorában találjuk még Enrique Iglesiast, akinek Insomniac című albuma a 17., és második stúdióalbumával jelentkezett a pop-rocker Paramore, Riot! címmel, ami a 20. A besztofok szokásos szürkületéből tűnik ki a 26. helyen felbukkanó DMX válogatás, amely a hardcore rap egyik ikonjának életművét összegzi.

Forrás: [origo]

Queens Of The Stone Age


Ami a slágereket illeti, továbbra is első Rihanna és Jay-Z közöse, az Umbrella, és még mindig második a Shop Boyztól a Party Like A Rockstar. A harmadik és negyedik hely között azonban váltás történt, ugyanis a dobogó alsó fokára feljött Fergie a Big Girls Don't Cry-jal, leszorítva onnan T-Paint.