Ritkasággyűjtemény a Gorillaztól

Vágólapra másolva!
A Blur-vezér Damon Albarn neve által fémjelzett Gorillaz a tavalyelőtti Demon Days című sorlemez után idén új koronggal kedveskedik rajongóinak. Egy dupla válogatást készítettek eddig kiadatlan felvételekből, b-oldalakból és remixekből.
Vágólapra másolva!

A D-Sides-hoz hasonló válogatás már korábban is jelent meg a zenekartól, mely G-Sides címmel került a boltok polcaira. Azon a korongon is sajt- és szalámivég jellegű darabok, a debütáló albumról lemaradt felvételek kaptak helyet, néhány remix-szel és b-oldalas dallal kiegészítve. Damon Albarn nem pihen, egy pillanatra sem áll meg, a hiperaktív zenész idén már a Szigeten is megmutatta magát aktuális projektje, a The Good, The Bad & The Queen élén. Igaz, tavaly azt nyilatkozta, hogy könnyen lehet, hogy a Gorillaz nem ad ki több lemezt, mindenesetre a D-Sides még biztos, ami biztos megjelent, de a zenészt ismerve az is lehet, hogy nem ez volt a Gorillaz utolsó eljövetele.

Albarn 2001-ben hozta össze a rajzolt figurákból álló virtuális zenekarát, s kevesen gondolták, hogy a címnélküli bemutatkozó album minden korábbi Blur-lemez sikerét túlszárnyalja. A korong hangzásvilágát leginkább a dub és a hiphop uralta, de finoman fűszerezték csipetnyi gitárzúzással, negédes poppal, és instrumentális lötyögéssel. A második lemezük, a Demon Days magasabbra emelte a lécet több sztárvendéggel, remek popdalokkal, s kidolgozottabb körítésben tálalva. A két lemez közti kapcsot Albarn mellett a zenekar animátora, Jamie Hewlitt jelentette, a zenészek kicserélődtek, bár a virtuális együttes megmaradt a négy rajzfilmfigurával. A most megjelent mű a második Gorillaz-lemezhez készült remek kiegészítés, melynek első korongján b-oldalas dalok, lemaradt ritkaságok és egyes számok korábbi verziói kaptak helyet, míg a másodikon a tavalyelőtti lemez felvételeinek remixei.

Az első album rögtön két elektronikus dallal kezdődik, a 68 State egy instrumentális darab, mely egy szintigroove-ra épül, míg a People,az egyik nagy slágerük, a Dare egy korábbi verziója, mely ugyan sokkal puritánabb annál, de a groove-os lüktetés felismerhetővé teszi. A harmadik daltól a lemez visszaránt a Gorillazra jellemző hipnotikus, dubos világba. A torzítógitáros We Are Happy Landfill korábban csak letölthető formában volt elérhető, mégpedig azok számára, akik a Demon Days limitált verzióját vásárolták meg. A korong ezt követően kislemez b-oldalakból építkezik tovább. Elsőként két merengős szám következik, az eredetileg a War Child segélylemezre készített remek Hong Kong egy újabb, kiforrottabb verziója, és a Highway (Under Constuction), amely egy nagyszerű énekdallam szerény basszusgitár és taps kísérettel. A Rockit akár a nyolcvanas évek korai hiphop korszakában is születhetett volna. Ezt követi három szerzemény, melyek a Feel Good Inc. maxiján kaptak helyet korábban (igaz közéjük ékelődik a slágeres The Swagga), a Bill Murray egy ízig-véris dub stílusgyakorlat, a Murdoc Is God egy zajkollaboráció, míg a Spitting Out The Demons már-már reggaebe hajlik. A lemezt a Don't Get Lost in Heaven demo-verziója és a gyönyörű, akusztikus gitáros csilingelő ballada, a Stop The Dams zárja, mely talán az album legjobb pillanata.

A második korong a Demon Days kislemezeinek remixből áll: 3-3 átdolgozás hallható a Dare és a Kids With Guns című slágerekből, míg 1-1 a Feel Good Inc.-ből, az El Manana-ból, s a Dirty Harry-ből. A lemez mindjárt egy 12 perces DFA-remix-szel indít, így csak az erős idegzetű Gorillaz-rajongók veszik fel a fonalat. Napjaink legjobb és legfelkapottabb remixelői adják át egymásnak a stafétabotot, úgy mint a Hot Chip, a Soulwax, vagy a Metronomy, a már említett DFA-ról nem is beszélve. Ezek jó része remekül sikerült darab, de vannak csupán jól elkészített remixek, ami egyáltalán nem csorbítja a dupla korong értékét. A második lemez egyik legérdekesebb pillanata a Kids With Guns című szerzemény Jamie T's Turns The Monsters verziója, melyben gyakorlatilag egy teljesen új dalt, cigányprímás motívumokkal díszített ütemes rapet építettek a szám eredetijének elemei köré. Amire hivatott, azt teljesíti a lemez: a rajongók egy csokorba kapják kedvenceik legutóbbi albumának minden elszórt morzsáját.