Karácsony előtti pangás a lemezpiacon

Vágólapra másolva!
A zenepiac eladási adatait vizsgálva arra gondolhatnánk, a kiadóknál már mindenki megkezdte karácsonyi vakációját, legalábbis hogy nem épp lemezforgalmazáson szorgoskodik, az egészen biztos. Az újdonságokat ez alkalommal nagyítóval kellett keresni, kivéve a briteknél, ahol egy tehetségkutató-gyűjtés és Kylie Minogue váltották meg a hetet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási rangsor aktuális állása arról árulkodik, hogy a kiadók a múlt héten nem erőlködtek újdonságok kiadásával, inkább csak hátradőlve figyelték, ahogy a karácsony még erősebben nyomja rá bélyegét a vásárlásokra. A csúcson ismét egy ünnepi lemez székel, tartja pozícióját a legnagyobb slágerek gyűjteménye, ismét kelendők a Disney produkciók, és egy újabb kifejezetten karácsonyi lemezzel bővült a Top 10. Ezzel szemben új kiadványból csupán egyetlen darab van a kereskedelmileg sikeres legjobb ötven között.

A Billboard élén ismét Josh Groban áll, aki Noel című lemezével már nyolc hete szerepel a rangsorban, ez alatt dupla platina státuszt ért el. A második a kiadása óta folyamatosan legjobbak között szereplő új Eagles album, a Long Road Out Of Eden, amelyet öt hét alatt még az előzőnél is többen vettek meg: ez már triplán platina, vagyis több mint három millió példányban fogyott. A dobogón jelenleg harmadik a három hét alatt egy-egy helyezést visszalépő Alicia Keys lemez, az As I Am.

A legjobb tíz között továbbra is erősen áll a NOW! válogatássorozat 26. eleme, amely az aktuális slágereket felvonultatva most negyedik, és újra kapósak a Disney kiadványok, vagyis a High School Musical 2 és a Hannah Montana 2 filmzenelemezek. A közeledő ünnepek újabb erős nyomatéka az előző heti 21.-ből lett mostani tízedik, a Mannheim Steamroller albuma, a Christmas Song, amely a korábban említettekhez hasonlóan szintén megkapta már a platina minősítést. Utóbbi azért is kiemelkedő, mert a zenekar ezzel élete harmadik legjobb teljesítményét jegyzi, aminél csak 2001-es és '95-ös karácsonyi lemezével tudott joabb produkálni.

A középmezőnyben érdemi mozgást Justin Timberlake tudott felmutatni, akinek tavalyi lemeze, a FutureSex/LoveSounds a 75. helyről ugrott vissza 26.-nak. A jól sikerült visszakanyarodással szemben a OneRepublic éppen egy rosszul sikerült kezdést könyvelhetett el, mivel debütáló albuma, a Dreaming Out Loud, ami a Timbaland-del közös munkának köszönhetően 17.-ként indított, már csak a 35.

Az legjobban sikerült új belépő a héten egy Pitbull néven ténykedő rapper Miamiból, aki az USA déli részén honos crunk nevezetű belassult party-rap térnyerésével került reflektorfénybe. A kubai immigránsok gyermekeként született fiút először Lil Jon mutatta be a nagyközönségnek 2002-ben, egy évre ár a Halálos iramban film zenéjén bukkant fel, mad újabb egy év múlva M.I.A.M.I. című lemeze szerepelt előkelően. Amellett, hogy hetedik volt az R&B/Hip-Hop listán, első lett a független kiadványok között, és 14. az összesített rangsorban. Habár az összesített eredmények között nem tudott ezen javítani, a független, rap és hip-hop kategóriákban megtartotta a kezdeti eredmények szintjét.

Ha még az ötvenedik helynél is tovább tekintünk, két további belépőt találunk a százas listán. Éppen a taglalt rapper után eggyel szerepel a matek metálként aposztrofált szcénában alapvetésnek számító Mudvayne újdonsága, a rajongók és a zenekar közös munkájaként született válogatás, a By The People, For The People. Ezen kívül egy további karácsonyi válogatás került még fel a listára 85.-ként, ez a Christmas Number 1's.

A slágerlistán nagyjából hasonló az állóvíz, mint a nagylemezeknél: élen áll Alicia Keys a No One-nal, a dobogó második és harmadik fokán pedig helyet cserélt Chris Brown és Timbaland, így most előbbi a második, utóbbi harmadik.