Koncertek és dalok Nelson Mandeláért

Vágólapra másolva!
Világsztárok ünneplik június 27-én Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt, egykori polgárjogi harcost a 90. születésnapjára szervezett londoni koncerten. A Hyde-parkban már biztosan ott lesz a Paul Rodgersszel kiegészült Queen, a Sugababes, Annie Lennox, Leona Lewis és sok más híresség. Nem ez az első ilyen, Mandela nevével már több nagyszabású koncertre is sor került, és írtak is hozzá dalt, méghozzá nem is akárkik. És vajon mit köszönhet neki Tracy Chapman?
Vágólapra másolva!

Nelson Mandela egyszer, húsz évvel ezelőtt már összegyűjtött egy sereg világsztárt - akkor még a börtönben raboskodva ünnepelte 70. születésnapját, és ez 1988 júniusában monstre koncertet eredményezett a Wembleyben. De volt Mandela-koncert a politikus kiszabadulásakor is, és még több, egyéb módon is befolyásolta a popkultúrát a Mandela-jelenség. De kezdjük a végén, a legaktuálisabbal.

A 90. születésnap

Június 27-én tehát koncerttel köszönti Nelson Mandelát a Queen és Paul Rodgers, a Sugababes, Annie Lennox, Leona Lewis, a Razorlight, a Simple Minds, Shirley Bassey, Jamelia, Eddy Grant, Zucchero, valamint Andrea és Sharon Corr. Ezek csak a már biztosan fellépő sztárok, de rajtuk kívül szó van még olyan nevekről is, mint a U2, Amy Winehouse, Eminem vagy a Spice Girls.

Természetesen afrikai zenészek is köszöntik majd Mandelát (aki egyébként csak július 18-án tölti be a kerek évfordulót), így Dél-Afrikából a Soweto Gospel Choir, Sipho Mabuse, Loyiso a Nagy-Britaniában született, jelenleg Dél-Afrikában élő Johnny Clegg, és a kongói Papa Wemba is tiszteletét teszi majd a Hyde-parkban. Lesz még továbbá jelenlegi és volt politikus (Gordon Brown, Bill Clinton), tévésztár (Oprah Winfrey), autóversenyző (Lewis Hamilton) és filmsztár (Robert De Niro, Will Smith, Forest Whitaker).

A koncertre pontosan 46 664 jegy kapható - a 466-os volt Mandela rabszáma a börtönben, és 1964-ben kezdte meg a büntetése letöltését a Robben Island fegyintézetben. Az ünneplés mellett egyébként lesz a koncertnek még egy csapásiránya, ez pedig az AIDS elleni küzdelem. Mandela ugyanis - aki saját bevallása szerint is elhanyagolta az AIDS-szel szembeni hatékonyabb fellépést elnöksége alatt - 2003 óta a 46664 nevű jótékonysági koncertsorozat fővédnökeként harcol az Afrikában rendkívül komoly problémát jelentő halálos kór ellen. Mandela most, 90. születésnapján kíván leköszönni erről a posztról, de a koncerttel szeretne még nagyobb nyilvánosságot nyerni a kampánynak. A 46664 egyébként szintén egy nagyszabású koncerttel vette kezdetét öt évvel ezelőtt.

46664

A 46664 névre keresztelt koncertet 2003. november 29-én tartották Fokvárosban. A koncerten akkor olyan sztárok léptek fel, mint Bono és The Edge a U2-ból, Peter Gabriel, Beyoncé, Bob Geldof, Robert Plant, Brian May és Roger Taylor a Queenből és Anastacia. A koncertről DVD és CD is forgalomba került (természetesen megvásárlásával a 46664 alapítványt támogathatjuk), de ezen a néven még további koncerteket is rendeztek.

A Queen és a 46664-en

2005-ben az ugyancsak dél-afrikai George városában Annie Lennox, a Queen és Katie Melua játszott, míg ugyanabban az évben Madridban és a norvégiai Tromsö városában is tartottak 46664 koncerteket, a legutóbbit pedig tavaly decemberben Johannesburgban, a nemzetközi AIDS nap alkalmából. Ezen fellépett Peter Gabriel, a Goo Goo Dolls, Annie Lennox, a Razorlight, Ludacris és Corinne Bailey Rae is. A 46664 jegyében a jövőben is várhatók nagyszabású koncertek, lévén az AIDS mostanra már a legégetőbb probléma lett Dél-Afrikában.