"Koltay túllépett a hatáskörén" - menesztették a József Attila Színház megbízott igazgatóját

Vágólapra másolva!
A főváros elbocsátotta állásából Koltay Gábort, a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatóját. Az indoklás szerint megrendült benne a városvezetés bizalma. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a válságmenedzseléssel megbízott Koltay megvezette a várost, rontotta a színház pénzügyi helyzetét és lehetetlenné tette a nyárra kiírt pályázat tisztaságát. Koltay közleményében döbbenetének adott hangot, és hangsúlyozta, hogy két hónapja keményen dolgozik. 
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán - közölte Csomós Miklós, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese az MTI-vel. A főváros tavasszal írt ki igazgatói pályázatot a József Attila Színház élére: március 31-én Méhes László, a színház korábbi igazgatója távozott az intézmény éléről, helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor vette át. Koltay menesztésének indoklása szerint megrendült a városvezetés bizalma a megbízott ügyvezető igazgatóban.

Az [origo] kérdésére Csomós Miklós elmondta, hogy ügyvezető poziciója, valamint esetleges eredményessége helyzeti előnyt jelentett Koltaynak a pályázat elbírálása során, ez azonban a dolgok jelenlegi állása szerint már nem él.

Korábban Méhest is hasonló indoklással távolították el az intézmény éléről. Februárban felmerült, hogy a József Attila Színház megszűnhet önálló intézményként működni és a költségvetési támogatás jelentős mértékű elvonása miatt a bezárás veszélye fenyegeti. Méhes akkor felajánlotta lemondását a színház fennmaradása érdekében, és állítása szerint garanciát is kapott a városvezetéstől arra vonatkozóan, hogy a társulat megmaradhat. Csomós Miklós azonban levélben szólította fel az akkori igazgatót, Méhes Lászlót, hogy ne hosszabbítsa meg a társulat tagjainak a szerződését. Csomós később - a József Attila Színház nyilvános társulati ülésén - emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak soha nem állt szándékában megszüntetni a József Attila Színházat, és továbbra is színház működik majd az épületben, ezt aztán az [origo]-nak is megerősítette.

Koltay túllépett a hatáskörén

Az [origo] kérdésére Csomós Miklós elmondta, hogy megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor elsődleges feledata a válságmenedzselés volt, ennek értelmében a város vezetése azt várta Koltaytól (illetve arra szólította fel), hogy ne kössön további szerződéseket színeszekkel. "Koltay Gábor azonban túlterjeszkedett a hatáskörén azzal, hogy nem csupán régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött" - mondta Csomós, aki szerint Koltay ezzel nem stabilizálta a színház pénzügyi helyzetét, sőt, egyenesen rontotta azt. Csomós hozzátette, hogy pontos adatokat erre vonatkozóan ugyan nem ismer, azonban biztos benne, hogy romlott a József Attila Színház pénzügyi helyzete.

A főpolgármester-helyettes szerint Koltay döntései azért voltak etikátlanok, mert kényszerhelyzetbe akarta ezáltal hozni a fővárost, azt remélve, hogy ezzel megváltoztathatja a pályázat feltételeit. Csomós szerint emiatt nem maradtak tiszták a pályázat körülményei, arra azonban nem tudott egyelőre választ adni, hogy új pályázatot ír-e ki az önkormányzat, vagy csak módosítja a kiírás feltételeit. Arra a kérdésre, hogy Koltaytól konkrét személyek eltávolítását várta-e a város, Csomós azt felelte, hogy nem, általában véve szólították fel arra, hogy ne kössön új szerződéseket. "Koltayval emberileg nem vagyunk rosszban, viszont megengedhetetlen ez a vislekedés a városvezetéssel szemben" - utalt a főpolgármester arra, hogy az elbocsátás fő oka az volt, hogy a megbízott ügyvezető igazgató nem egyeztette lépéseit a fővárossal.

A pályázat

A igazgatói pályázatot május 17-én írta ki a főpolgármester, az új igazgató feladatául szabva klasszikus és kortárs magyar, valamint világirodalmi művek, igényes és korszerű zenés darabok bemutatását, a színházművészet megújítását célzó előadások létrehozását. A pályázónak vállalnia kell továbbá, hogy helyet ad a határon túli magyar nyelvű színházak és színházi fesztiválok kiemelkedő előadásainak, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosít a vidéki színházaknak is.

Az új igazgatónak ezen kívül gondoskodnia kell a színház felhalmozott adósságállományának rendezéséről, és ki kell dolgoznia egy sikeres működési struktúrát is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is közzétett kiírás a július 31-ig várható adósságállományt 120 millió forintban becsülte meg, az augusztus-december hónapokra eső önkormányzati támogatást 85,2 millió forintban határozta meg. A pályázatok benyújtásának határideje június 17., a pályamunkákat a benyújtási határidőt követő 45 napon belül bírálják el. Az igazgatói megbízatás augusztus 1-jétől öt évre szólna.

Koltay Gábor közleménye

Koltay Gábor közleményben jutatta el nyilatkozatát a sajtóhoz: "A József Attila Színház éléről történt június 8-i felmentésemmel kapcsolatban szinte az összes magyar sajtóorgánum, rádió, televízió megkeresett. Azonnali menesztésemet megdöbbenéssel vettem tudomásul, hiszen több mint két hónapja keményen dolgoztam a Színház jövőjéért, abban a szellemben, amelyet a Fenntartó egyértelmű márciusi bejelentésével egyetértve társulati formában képzeltem el. Őszintén remélem, a történtek nem azt jelentik, hogy a Színházat mégiscsak bezárják, vagy más formában kerül hasznosításra az épület. Mindenkitől türelmet kérek, néhány napon belül bővebb információval szolgálok a sajtó képviselőinek."