Külföldi magyarokat céloz az új internetes színház

Vágólapra másolva!
Hétfőtől két magyar színház előadásait lehet követni interneten a Netszinpad.com oldalán. A kötött időpontokban kezdődő közvetítésekre 1200 Ft-ért lehet jegyet vásárolni. Az új szolgáltatást elsősorban külföldi magyaroknak szánják, de Magyarország területéről is lehet követni a műsort. A nagyobb színházak egyelőre kivárnak; nyáron kiderül, működőképes-e a modell.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak a Gózon Gyula Kamaraszínház és a Budaörsi Játékszín online előadásaira lehet jegyet vásárolni, de nemsokára bővül a repertoár a Pesti Magyar Színház két darabjával (Házasságon innen és túl, Háromszögek). A Netszínpad tárgyal még a szombathelyi Weöres Sándor Színház és az Új Színház vezetőivel is arról, hogy egy-egy előadásuk bekerül a rendszerbe.

Igény volna rá

"Hatalmas igény van a külföldön élő magyarok körében a magyar nyelvű színházi előadásokra" - mondja Laczkó János, a Netszínpadot üzemeltető Infotéka Kft. ügyvezetője. A kanadai magyarok fórumán legforgalmasabb az a topik, amelyben tévéműsorok és színházi előadás felvételeit osztják meg egymással a felhasználók különböző fájlküldők segítségével.

"Ők bűncselekményt követnek el" - utalt a Netszínpad ügyvezetője arra, hogy az interneten közzétett színházi előadások esetében a legnagyobb problémát a szerzői jogok tisztázása okozza. A szerzői jogi törvény értelmében az adott színpadi mű (hasonlóan rendelkezik a törvény az irodalmi művek esetében is) minden egyes alkotójának részesülnie kell az internetes publikáció bevételéből. Egy színházi előadás esetében ez a szerzőt, fordítót, színészt, táncost, zeneszerzőt, díszlettervezőt, jelmeztervezőt is magában foglalja.

A Netszínpad ahhoz, hogy ezt a négy előadást legálisan bemutathassa, több mint 60 szerződést kötött meg. Az is megtörtént, hogy egyetlen szereplő miatt nem tudták megszerezni a közvetítési jogokat. A modell egyelőre új Magyarországon. Tavaly a Netszinhaz.com próbálkozott hasonlóval, de pár hónapig működött csak a honlap, a nyári szabadtéri előadásokat lehetett megtekinteni oldalukon. De a magyarországi színházi fórumokon felbukkanó fájlcserélő linkek mutatják, Magyarországon is lenne igény a szolgáltatásra.

Egy mozijegy ára

Egy átlagos budapesti mozijegy ára - válaszolja a Netszínpad ügyvezetője az áraikat firtató kérdésünkre. A vásárlás könnyű, a Jegymester.hu internetes jegyiroda oldalán a Netszínpad előadásaira rákeresve választhatunk a meghirdetett időpontok közül. A bankkártyás vásárlás után egy linket kap a vevő, amellyel jogosulttá válik az előadás megtekintésére egy számítógépen az előadás kitűzött időpontjában.

A felvételt streamelve lehet megtekinteni. Titkosított streaming technológiát alkalmaznak, ami megakadályozza, hogy a nézők lementsék a gépükre a felvételt. On-demand jellegű (vagyis bármikor megtekinthető) sugárzásra még nincs mód, a szerződési feltételek ugyanis egyelőre nem teszik lehetővé. "Így legalább megmarad valami a színház alkalmi, ünnepélyes jellegéből" - fűzi hozzá a cég ügyvezetője. Azonban tervezik, hogy a későbbiekben ezt a szolgáltatást is elérhetővé teszik.

A felvételeket SD minőségben (720 x 404 pixel) sugározzák, ez a hagyományos DVD-nél kicsivel rosszabb minőséget jelent. Ahhoz azonban, hogy ne akadozzon a műsor, minimum 1,5 MB/sec sávszélességgel rendelkező internetkapcsolat szükséges.

A Retro szerelem avagy öreg Karnyóné és a két szeleburdiak (Budaörsi Játékszín) is a Netszínpad műsorán Hajdú Steve-vel az egyik szerepben

A technológia képes IP-cím szerint szűrni, vagyis letiltani a megtekintést bármely városban, megyében, vagy akár országokban is. "Ezt a lehetőséget azért fejlesztettük ki, mert több színházigazgató jelezte, hogy nem szeretné, ha az online közvetítések csökkentenék a helyi nézőszámot" - mondta Laczkó János.

A nagyobb színházak kivárnak

Laczkó János elmondta, általában nyitottságot tapasztalt a színházak részéről, de a nagyobb teátrumok óvatosabbak. "Szeretnék látni, hogy működőképes-e az ötlet." Laczkó szerint a nyár jó alkalom lesz számukra, hogy eredményeket mutassanak fel, hogy aztán az ősszel kezdődő évadban új darabokat is műsorra tűzhessenek.

Színház a moziban

A Netszínpad két csatornán kínálja a színházi előadásokat. A Színház a nappaliban nevű projekt keretében interneten lehet követni a műsort, a Színház a moziban elnevezésű program viszont szervezett közös vetítéseket tesz lehetővé mozikban, művelődési házakban. Ehhez a Netszínpad saját programozású set top boxokat kínál a szervezőknek, amelyekkel már HD minőséget lehet elérni. Egy set top box ára körülbelül 80 ezer Ft.

A Netszínpad május 23-i hétfői internetes premierjét szombaton egy San Diego-i bemutató előzi meg. A helyi Magyar Házban szervezett internetes vetítésen a Gózon Gyula Kamaraszínház előadásában játszott Adáshibá-t tekintheti meg a San Diego-i magyarok 600 fős közössége. Magyar idő szerint hétfő hajnaltól pedig már az internetes közönség számára is elérhetőek az előadások.