Kell a színésznek diploma?

nemzeti ember tragédiája
Vágólapra másolva!
Legalább egy színitanodából hozott papírral rendelkeznie kell annak, aki 2021 után is színészként akar dolgozni egy új kormányrendelet szerint, ám csak akkor, ha bejelentett munkaviszonyban dolgozik. Mivel azonban a művészvilág zöme számlás, lényegében nem lesz nagy változás, csak a jogalkotó tömött be egy joghézagot - állítja a rendelet egyik megalkotója. Jászai -és Kossuth-díjas színészeink az előadó-művészeti törvény értelmében megmenekülnek az iskolapadtól. Az [origo]-nak nyilatkozó szakmabeliek szerint nem a végzettségtől lesz jobb a művészi munka.
Vágólapra másolva!

Július közepén megjelent egy kormányrendelet, melynek első olvasata szerint a jövőben csak az lehet színész, rendező vagy karmester - és még egy sor egyéb művész -, akinek megfelelő végzettsége van ehhez. Mindez nem vonatkozik azokra a papírral nem rendelkező színészekre, akiknek a nyugdíjazásáig tíz év vagy annál kevesebb idő van hátra.

A rendelet kisebb ellenérzést váltott ki a művészvilágban, szövegét több blog felkapta, és értelmezte. A hírre az Így írnánk mi nevű blogban számos komment írja, hogy a szabályozás a rendteremtés eszköze, és a diplomával rendelkező színészek védelmében készült. Volt, aki a színészképző iskolák lobbijára gyanakodott, más szerint a szabályozásnak az lesz majd az eredménye, hogy kevesebben próbálkoznak majd a színészettel, így megváltozhat az a jelenlegi helyzet, hogy sok végzős színész az iskola után egyszerűen nem talál munkát. Legalább ennyien írták, hogy a rendelet életidegen.

A számlásoknál nem változik semmi

Az [origo] a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól megtudta, az új rendeletet a jelenleg is érvényben lévő előadóművészetekről szóló törvénnyel együtt kell értelmezni, és az kizárólag a munkaviszonyban álló színészekre vonatkozóan hoz változást. Ebből következik, hogy a többségnek, azaz a vállalkozóként, valamilyen bt. tagjaként számlás rendszerben dolgozó színészeknek - és egyéb művészeknek - nem kell aggódniuk. A rendelet továbbá felmentést ad azoknak, akik 2021-ig mennek nyugdíjba. Az [origo] által megkeresett Vasvári Emese színésznő szerint azonban ennek nincs különösebb jelentősége: "Színésznél vagy alkotó embereknél nincs olyan, hogy nyugdíj. A legtöbb színész valamilyen művészeti bt-t csinált és azon keresztül dolgozik" - mondta.

"Tiszta és átlátható helyzetet teremt"
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság így indokolta az új rendelet szükségességét:

"A kormány jelen rendeletében határozza meg az egyes művészi és művészeti munkaköröket, valamint a betöltésükhöz szükséges képesítési és egyéb feltételek részletes szabályait. Az előző kormányzati ciklusban a művészi és művészeti munkaköröket illetően nem volt teljes körű szabályozás. Tekintettel arra, hogy az előadó-művészeti törvény hatálya kiterjed nemcsak a közalkalmazotti jogviszonyban, hanem a munkaviszonyban foglalkoztatottakra is, így az utóbbiakra is szükséges kiterjeszteni a munkakörök betöltéséhez szükséges követelményrendszert. Jelen rendelet tiszta és átlátható helyzetet teremt a művészi és művészeti munkakörök betöltésével, illetve az azokhoz szükséges képesítési feltételekkel kapcsolatban."


Voltaképp csak a joghézag lett betömve, nagy újdonságokat viszont nem fog hozni a jelenleg is érvényben lévő törvényhez képest - foglalta össze Gyimesi László, a Művészeti Szakszervezetek elnöke az [origo]-nak. "A közalkalmazottak területén 1992 decembere óta létezik ez a szabály. Most az történt, hogy a jogalkotó rendezte a hiányt, és ami a közalkalmazottaknál megvolt, most a munkaviszonyban állókra is megfogalmazta" - magyarázta.

Fotó: Almási J. Csaba
Jelenet a Vígszínház Rómeó és Júlia című előadásából (fotó: Almási J. Csaba)

A Gyimesi által vezetett Művészeti Szakszervezetek véleményét is kikérték a rendelet megfogalmazásakor. "Azt kértük, hogy a közpénz felhasználása során preferálják a végzettséget. Azt is kértük ugyanakkor, hogy legyen nagyon rugalmas a rendelet, hagyjon bőven átfutási időt - mindkettő megjelenik a rendeletben" - mondta. Az előírt bizonyítványok megszerzésére a "művészi munkakörben dolgozók" 2021-ig kapnak határidőt, az OKJ-s vagy egyetemi képzést három éven belül kell megkezdeniük a művészeknek.

"Az államnak lehet véleménye arról, hova kerüljön az általa adott pénz"

Az előadóművészekről szóló törvény szabályozza egyebek mellett, hogy az állam milyen esetekben támogatja közpénzekkel a művészeti szervezeteket. "Tízezres munkavállalói piacról van szó, amelynek működéséhez elengedhetetlen az állami segítség" - mondta Gyimesi, hozzátéve, hogy ezért szerinte az államnak lehet véleménye arról, hova kerül az általa adott pénz. Az állam sok pénzt fordít a művészeti közép-és felsőoktatásra is. "Ha azt mondjuk, hogy teljesen szabadjára engedjük a szakmát, akkor miért kell rakni bele a pénzt?" - indokolta a diploma szükségességét.

A törvény felsorolja, kinek milyen papírra lesz szüksége, amennyiben azt szeretné, hogy munkaviszonyban foglalkoztassák: míg a színészek az egyetemi diplomát kiválthatják egy OKJ-s bizonyítvánnyal, a rendezőknek megfelelő szakirányról hozott diplomára lesz szükségük. (A rendeletben legegyszerűbben a színész szóra keresve tudja elolvasni, hogy a népi zenekarok vezetőitől a balettmestereken át a szobrászokig kinek milyen papírt kell beszereznie, ha nem akar örökké számlás maradni.)

Az előadó-művészeti törvényben írottaknak megfelelően egyébként továbbra is lehetővé teszik a rugalmasságot a kiemelkedő elismerésekkel - pl. Kossuth-díj (lásd keretes) - rendelkező művészekre nézve. Így továbbra is lehet valaki színházigazgató diploma nélkül, állami kitüntetéssel a birtokában. A gyerekszínészekről viszont nem szól a rendelet.

Diploma nélkül, de díjakkal
Tordy Géza a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, rendező.
Jordán Tamás színész, rendező, színigazgató. Földmérőként szerzett diplomát a Műszaki Egyetem mérnöki karán. Kossuth -és Jászai Mari-díjas.
Pogány Judit színésznő, közgazdasági technikumot végzett, a színművészetiről eltanácsolták. Kossuth -és Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Csákányi Eszter Kossuth -és Jászai Mari-díjas színésznő. 1971-73 között a Nemzeti Színház stúdiójának volt növendéke.
Fliegauf Benedek filmrendező, forgatókönyvíró. 2002-ben a felvételi vizsgán elért maximális pontszám ellenére nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.
Scherer Péter színész, Jászai Mari-díjas. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet végezte 1981-1987 között.
Pintér Béla színész, zenész, drámaíró, rendező. Jászai Mari-díjas.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabjának próbája a POSZT-on
(fotó: Pályi Zsófia)

Az [origo] megkérdezte egy végzős színész, egy szakirányú végzettséggel nem rendelkező rendező és egy színitanoda vezetőjének véleményét a rendeletről, többen tőlünk hallottak arról először.

"A papír érni fog valamit"

"Nekem személy szerint nyilván jót fog tenni egy ilyen rendelet, mert a papír, amit szerzek, érni fog valamit. Amúgy pedig teljesen hülyeség, mivel művészeti szakmáról van szó. Mindig azt éreztem, hogy a papír legfeljebb a pénz miatt fontos vagy azért, hogy a szüleimnek meg tudjam mutatni, hogy van egy diplomám" - kommentálta a hírt Keresztény Tamás, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar színművész szakának negyedéves hallgatója. Keresztény jövőre fogja megkapni színművészi diplomáját és Mohácsi János rendező osztályába jár, akinek nincs papírja mesterségéről. Keresztény szerint egyébként, ha valakire, főleg a kőszínházakra lesz hatással a rendelet, mert ott több az állami pénz, az alternatív, független színházak viszont kevésbé függnek a szabályozási rendszertől.

"Nem sebész vagy mélyépítő-mérnök"

Fliegauf Benedek egyike azoknak a fiatal rendezőknek, akik nem szereztek diplomát, viszont sikeresek lettek. A rendezőt a Szállnak a varjak című filmjének forgatása közben értünk utol. Mint mondta, most is olyan filmet forgat, amelyben a színészek többsége semmilyen iskolába sem járt. Szerinte általánosságban diplomához kötni, hogy valaki művészeti területen dolgozzon, összeegyeztetheteten a művészet fogalmával. "Ez nem ugyanaz a kategória, mint a sebész vagy a mélyépítő-mérnök" - mondta.

Egy rossz statiszta is el tudja rontani az előadást

Gór Nagy Mária 1984-ben indított színi tanodája lehet a papírra törekvő színészek egyik célpontja, mivel a tanoda 1993 óta ad OKJ-s színészi bizonyítványt. "Amikor kezdtük, még Színművészeti Főiskola rektori engedélye kellett ehhez. Akkor kivonult az iskola rektora, és csak azután adott engedélyt, hogy alaposan szemügyre vette a munkánk színvonalát. Azóta sokkal egyszerűbben el lehet indítani egy ilyen képzést. Ilyen szempontból egyet kell, hogy értsek ezzel a rendelettel" - mondta. Egyetért azzal is, hogy akár még a statiszták elé is állítsanak valamilyen követelményt - nekik alapfokú végzettséget írnak elő - mivel "egy rossz statiszta el tudja rontani az előadást: elég, ha kinéz a nézőtérre, a főszereplőnek annyi" - magyarázta. Összességében ugyanakkor az a véleménye, hogy nem a papírok, hanem "a szakma szelektál".

Az OKJ-s színészi bizonyítvány - amelyre Gór Nagy tanodájában szert lehet tenni - úgynevezett színész II.-es, azaz segédszínészi papírt ad. A tanoda vezetője szerint nincsenek örökre ebbe a kategóriába bebetonozva a színészek, a legjobbak tovább léphetnek, amennyiben három évet lejátszottak színházban, és amennyiben sikeres elméleti és szakmai vizsgát tesznek az oktatási tárca által delegált bizottság előtt. Ekkor megkapják a színész I. minősítést, ami gyakorlatilag egyenértékű azzal, amit a két színészképző egyetem is ad. A kategóriaugrás a presztízsérték mellett magasabb fizetést is jelent.

Néhány film, amelyben színészek játszanak diploma nélkül
A kis Valentio rendező: Jeles András
Hukkle rendező: Pálfi György
Dealer rendező: Fliegauf Benedek
Iszka utazása rendező: Bollók Csaba
Szép napok rendező: Mundruczó Kornél
Apaföld rendező: Nagy Viktor Oszkár
Itt vagyok rendező: Szimler Bálint
Tarr Béla szinte valamennyi filmje