Super8.hu: pergő képek Horthy-tól a barkós apukáig

super8
Vágólapra másolva!
Kétezer órányi super8-as filmre rögzített múltat rendezett egy weboldal alá egy új kezdeményezés. Kisfilmeken klikkelhető végig közel hatvan év Horthytól a barkón át az NDK-ig.
Vágólapra másolva!

A super8.hu az elmúlt 11 évben gyűjtött privát, főleg családi filmek archívuma a harmincas évektől a rendszerváltás utáni első egy-két évig. A 2000 órányi összegyűjtött időszak a kézi kamerák elterjedésétől a videó-kamerák megjelenésééig tartó időszakra koncentrál, vagyis a digitális korszak indulásáig. Az oldal csütörtökről péntekre virradóra élesedett.

"Magyarország első és egyetlen super8 lelőhelye időutazás a múltba, hiszen Alaszkától a kínai nagy falig, a május elsejei felvonulástól a karácsonyi vacsoráig a világ szinte minden pontjáról és pillanatáról kiderül, hogyan nézett ki 30, 40 vagy akár 70 évvel ezelőtt" - olvasható az oldal tájékoztatójában.

Forrás: Super.hu
Bikini címszó a super8.hu-n

Elsőre mozgóképes Fortepannak tűnik az oldal, viszont az egy év alatt szinte kultikus státuszba került gyűjteményhez képest fontos különbség, hogy kevésbé interaktív és nem ingyenes. Filmeket ide is bárki küldhet, legfeljebb várnia kell egy kicsit, hogy megjelenjen a weboldalon, mert a készítők szerint még 100-150 óra feldolgozásra vár.

Divatos a super 8

A másik különbség, hogy a készítők kereskedni akarnak a filmekkel. Ezzel főleg a profi filmeseket, reklámfilmeseket célozzák meg - és, hogy nem csupán a magyarokat, arra utal az angol nyelvre váltás lehetősége. A filmesek mellett várakozásaik szerint önkormányzati hivatalok és helytörténeti klubok is lesznek leendő vásárlóik között. Az árakat egy "bonyolult ártáblázat" fogja tartalmazni Krasznai János szerint, aki az oldalt működtető Privát Filmgyűjtemény Alapítvány tagja. Mint mondta, az általános ár másodpercenkénti fél euró lesz.

"Régóta kereskedünk a filmekkel, csak eddig az oldal nem volt meg hozzá. Most épp egy videókliphez adtunk el egy filmet" - mondja. Bíznak abban, hogy a most nagyon divatos super 8-as képvilág - amit pont a videóklipekben és a filmek visszaemlékezős részeiben idéznek meg nagy erőszeretettel digitális eszközökkel - meghozza az oldalnak a várt érdeklődést. Az oldal létrehozói egyébként büszkék arra, hogy ide csupa valódi super 8-as film került, a filmek pedig "nincsenek megrendezve, kozmetikázva". Erről már Lissák Marcell beszélt, aki talán az eddigi egyetlen ember, aki a gyűjtemény összes másodpercét látta, és amikor nem ezzel foglalkozik, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Az üzleti szándék egyébként nem zárja ki, hogy részleteket le lehessen tölteni vagy például blogba ágyazni. Ezeken viszont rajta lesz a super8-logó.

Barkós férfi és a Csepel Werke Ungarn

Valamennyi felvétel némafilm, van köztük fekete-fehér és színes, többsége családi videó, de olyan is akad, amin látszik, hogy a szűk családon túli világban is levetítették. A filmekre a címkékkel lehet keresni; a Berlin szóra például egy kelet-berlini videó jön elő, amiből egyebek mellett kiderül, hogy az NDK fővárosában volt olyan házfelirat, hogy Csepel Werke Ungarn. A Horthy-korszak címkére klikkelve néhány olyan videó is előbukkan, ami inkább megrendezettnek mint amatőrnek tűnik; a barkó szóra keresve pedig egy irigylésre méltó frizurájú, Halászbástyánál pöffeszkedő, divatos apuka jelenik meg kisfiával kb. a hetvenes évekből.

Forrás: Super.hu
Egy kocka a barkós apukáról a super 8-nak megfelelő apró filmhibákkal

A super8-as tekercsek általában ötpercesek. Ezeket rendezték félórás kisfilmekké, de akadnak rövidebb snittek is az oldalon. "Ha valaki több órát filmezett, akkor ügyeltünk, hogy a saját filmjei egy blokkban legyenek, de sokszor véletlenszerűen szerveződnek egymás mellé a félórák" - magyarázza Krasznai. A filmek eltérő tartalmára a már említett kulcsszavak utalnak.

Mint mondja, jogilag igyekeztek védhetővé tenni az oldalt. A beszolgáltatóknál két eset fordulhat elő; vagy tudják, ki az alkotó (olyankor leszerződnek az illetővel) vagy nem tudják ki, de felkészültek arra, hogy az újonnan jelentkezőkkel végigtárgyalják a feltételeket..

Forrás: Super8.hu
Kelet-berlini utcakép

Várakozásuk szerint a super8.hu idővel a filmeseknél hasonló inspiráció lesz, mint a Fortepan a fotósok között, hiszen a Fortepan nélkül nem valószínű például, hogy az Ablak a múltra oldal és kiállítás létrejött volna. Itt Kerényi Zoltán fotográfus tért vissza a képek színhelyére és a régit az aktuális környezetbe illesztve fotózta le.