Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A negyvenes férfiember dühe. A Tankcsapda a Quartnak

Tankcsapda interjú Fejes Tamás Sidlovics Gábor Lukács László
Vágólapra másolva!
A Volt Fesztivál zárónapjának talán legnagyobb érdeklődéssel várt koncertjét a Tankcsapda adta. Előtte Lukács Lászlóékkal politikus dalokról, a rock létjogosultságáról és arról beszélgettünk, hogy miért nem isznak már sört a színpadon.
Vágólapra másolva!

A Volt Fesztivál felhozatala is jól mutatja az elektronikus zene előretörését. Hogyan magyaráznád el valakinek, hogy mi a király a rockzenében?

A rocknak pont az a lényege, hogy nem kell elmagyarázni senkinek, hanem egyszer csak megcsap, és úgy marad. Szóval a rock azért - ahogy mondta is a költő - örök és elpusztíthatatlan, mert abszolút nem divatirányzatokra épül, bár a rockon belül is vannak éppen jobban futó irányzatok, mint annak idején volt a grunge, vagy a nu-metál. A rocknak mindig lesz létjogosultsága pont azért, mert az embereknek nem a szájába van téve, hanem tényleg egy életérzés, ami egyszer beüt, aztán úgy marad.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mennyire követitek a nemzetközi zenei színteret? Figyelitek, hogy a rock éppen jobb vagy rosszabb napjait éli?

Nem attól függ, hogy az ember rocker-e, hogy az milyen napjait éli, hanem attól, hogy te egyszerűen az vagy. Követni meg azért követjük, mert zenerajongók vagyunk mi magunk is, akik szeretik másoknak a régi vagy új lemezeit hallgatni. Nem azért követjük, hogy figyeljük, hogy az emberek éppen merre mennek, hogy most éppen a dubstep a menő, vagy fasz se tudja, milyen beat. Mi egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk a zenére mint zenerajongók. Ettől függetlenül a rockzene számunkra egyfajta dekrétum, amiből azért nem engedünk, mert azok vagyunk, akik vagyunk.

Akkor nem kell a rajongóknak attól félniük, hogy a Tankcsapda remixlemezzel fog előrukkolni?

Elmehetnénk mi holnap reggel egy kosárlabdacsapathoz, hogy jelentkezzünk, kosarazni szeretnénk, de kiröhögnének, mert nem kosarasak vagyunk. Mi rockerek vagyunk. Remixlemeztől tehát nem kell tartaniuk a rajongóknak, és nem azért, mert a remixlemezekkel bármi baj lenne. Ha egy zenekar pályafutásának szerves részét képezi a remixlemez készítése, akkor miért ne tenné meg? Minden együttes, ahogy minden ember is más-más. Vannak zenekarok, akiknek ez jól áll, a Tankcsapdának hülyén állna.

Nem olyan rég azzal került a hírekbe a Tankcsapda, hogy erős politikusság hallható az egyik dal szövegében. Mennyire lesz ez jellemző a későbbiekben?

Aki a Tankcsapda szövegeiből politizálást hall ki, az mossa ki a fülét. Ezekben a dalokban nincs politizálás. Az, hogy a szövegben elhangzik a politika szó, az nem azt jelenti, hogy a szöveg politizáló szöveg. Ha valaki nem csak félfüllel hallgatja a zenét, akkor nyilvánvalóan hallhatja, hogy ezek nem politizáló dalok. Persze szólnak a politikáról is, a politikusokról is. Ha arról szólna az egyik dalunk - nincs ilyen dalunk -, hogy egy ember megölt egy kisgyermeket, akkor arra számra nyilvánvalóan marhaság lenne azt mondani, hogy gyerekgyilkosságra buzdítunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ihletet könnyen merítetek még? Könnyen írjátok a dalokat? Mennyire jellemez még titeket a punkos attitűd?

Az a jó, vagy az a baj, hogy nem nagyon kell merítenünk ihletet. Egyszerűen csak körbe kell nézned, hogy lásd, hogyan működik körülötted a világ. Vannak jó dolgok is, ez nem azt jelenti, hogy mi csak a rosszat látjuk a világban, hogy csak a szar működik itt. Szerencsére egyáltalán nem. De egész egyszerűen látjuk, halljuk, magunkban vagy másokban érezzük a punkos dühöt. Ez persze nem az a fajta düh, amit tizenhét évesen érez az ember, hogy szét akar verni egy autót, hanem az a fajta düh, amit egy negyvenes éveiben járó férfiember érez.

Klipmegjelenés előtt álltok. Mennyi izgalmat jelent még ez egy több mint húszéves zenekar életében? Mindennap azért nem találkozik az ember egy Tankcsapda-klippel - mondjuk a Viván.

A Viván nem, hogy nem találkozol mindennap Tankcsapda-klippel, hanem nem találkozol vele egyetlen nap se. [nevet] Hát figyelj, pont a buszban beszélgettünk, amikor jöttünk idefele Debrecenből, és a kezünkbe vehettük ezt a kislemezt, ami fizikai formátumban is elérhető - rajta van az új klip is értelemszerűen -, hogy hiába telt el huszonvalahány év, hiába vagyunk túl rengeteg nagy dolgon, még mindig rengeteg jelent a kezünkbe fogni egy új dolgot. Egy órán keresztül forgattuk, nézegettük a buszban. Kicsit tudom, hogy ez szentimentálisan hangzik, de még mindig ugyanazok a hülyegyerekek vagyunk, akik régen voltunk. A kérdésre válaszolva, izgalmas érzés.

Mit szóltok ehhez a döglesztő hőséghez? Ilyenkor máshogy készültök egy fesztiválkoncertre?

Ugyanilyen meleg van ott is, mint most napközben. A színpadon annyiból nekünk könnyebb, hogy nyilván nincs hideg, de ott van még a csomó pirotechnika is. [nevet] Ellövünk egy csomó pirót, meg asszem 345 fehér lámpa is hevíti még a színpadot. Sört sajnos nem iszunk színpadon, mert szénsavas, és egész egyszerűen böfögnie kell tőle az embernek. Úgyhogy rengeteg vízzel készülünk ezekre a fellépésekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről