Örökös zene

Bajdázó
Vágólapra másolva!
A Bajdázó a Quarton mutatja be Örökös zene című új lemezét. Még mindig börzsönyizenét játszanak, amibe akár a keringő is beleférhet.
Vágólapra másolva!

A Bajdázó egyik kedvenc magyar zenekarunk, 2011-ben és 2012-ben is a legjobbak közé kerültek nálunk innen letölthető lemezeikkel. Az amerikai pszichedelikus folk, a magyar népzene és az ambient találkozásaként írtuk le világukat, amelyet a zenekar börzsönyizeneként jellemez - és ez az önbesorolás ezúttal kivételesen találó.

A Bajdázó új, itt a Quarton debütáló, a Bandcampen megvásárolható, Örökös zene című lemeze ugyanezen az úton megy tovább. Most már csak az szálazhatja szét az összetevőket, aki nagyon csak erre koncentrál; egyébként a négy énekes és két ambient szám minden változatossága mellett nagyon egységes albumot alkot. A lemezt három gitárral és ütőhangszerekkel, vagyis szintetizátorok nélkül vették fel. A zenekar így jellemezte az ívét: "Elindulunk a mesék földjére, azután tovább az óceánon át egészen a havazás mögé, ahol elszórjuk minden kincsünket és utána visszahajózunk a Dunán, egészen a Börzsöny mélyéig."

A cím most kivételesen nagyra tör. Azt, hogy "örökös zene", kétféleképpen lehet érteni: egyrészt a világban mindig ott szóló zenére, amint azt a záró dal szövege megfogalmazza. A két ambientes szám (a Horhos néven is zenélő Bajdázó-tag Győrffy Ákostól) felismerhető módon épít be a környezetünkből származó hangfelvételeket; de nem kell nagyon elrugaszkodottnak lenni, hogy a Bajdázó zenéjének sajátos ritmusát, indázását valamiképpen a természettel, a világnak az embertől (az ember által megalkotott, funkcionális, mondjuk táncoltatásra kihegyezett formáktól) független lüktetésével kössük össze.

Másrészt örökös lehet a zene úgy is, hogy potenciálisan nincs vége: újra meg újra visszatér magába, és az újabb körök nem a lezárás, legfeljebb a gazdagodás, ráérős, türelmes változás irányába tartanak. Ez is igaz a lemezre; a Bajdázó a finoman lebegő folk-rockban, a záró dal tipikus lépegető alapjában, mi több, a Vándor/Óceán című számban még a keringőben is megtalálja ezt a körkörösséget. Ennek lehet akár lételméleti jelentést is adni (és a dalszövegek is megengedik ezt), de lehet egyszerűen csak a maga visszafogottságában is igen hatásos, mondhatni hipnotikus zenei formaként belefeledkezni.

A lemezbemutató január 25-én lesz a Trafóban. További érdekesség a Szőke Barna (Hó Márton és a Jégkorszak, Qualitons, Nemjuci) elektronikus projektje, a MYGL által készített, ingyenesen letölthető remix a lemez Elszállt a madár című számához.

A Bajdázó lemeze a következő felállásban készült: Mile Zsigmond: ének, gitár, Győrffy Ákos: gitár, looper, Gugyella Zoltán: basszusgitár, gitár, Kas Bence ütőhangszerek. A zenét a Bajdázó írta, illetve a 3., 5. számot Győrffy Ákos; a szövegeket Mile Zsigmond; a zenei rendező Gugyella Zoltán. Borítóterv: Huszár Andrea Magdolna.