Mit csináljunk a gyerekkel nyáron?

Vágólapra másolva!
Tart már néhány hete a nyári vakáció, a családi nyaralás letudva vagy szervezés alatt, a nagyszülők beosztva ráérés és földrajzi adottságok szerint, satöbbi. Ha minden ideálisan alakul, akkor is egészen biztos, hogy fennmarad néhány hét, amikor a gyerek nincs napi szinten lekötve - ez pedig egyik félnek sem jó. A nagyobb, elutazós táborok többnyire beteltek, de még mindig bőven lehet válogatni a napközis, de akár az ottalvós programlehetőségek között.
Vágólapra másolva!

Jönnek a csomózott tárgyak és a radírpók

A Marczibányi Téri Művelődési Központ évek óta egyre színesebb témákban szervezi napközis táborait. Valószínűleg elsősorban a lányok számára izgalmasak a különféle ékszerkészítési technikákat felvonultató, a speciálisan tűzzománcot alkalmazó, a divattal foglalkozó hetek; de él még a klasszikus “kézműves tábor” fogalma is, tehát garantálhatjuk a nagy mennyiségű agyag, nemez és csomózott tárgy felhalmozását szeptemberre.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak különböző szerep- és mesejátékok. Mára legendásnak számító elutazós táborokban hetekig élnek egy-egy kerettörténetben a gyerekek és a szervezők, de a városban ragadtaknak sem kell kimaradniuk a jóból. Ott van például a Radírpók tábor (szintén Marczibányi), ahol Lázár Ervin történeteit elevenítik meg a résztvevők, de Földessy Margit is bemutatja egy héten keresztül, hogy milyen feladatokat és lehetőségeket tartogat a Tanoda.

Környezettudatos gondolkosá, állatos trikó

Budaörsön kifejezetten óvodásoknak szervezett mesetábor várja a kicsiket, ahol minden héten teljesen új mesét dolgoznak fel kézműves foglalkozásokkal és színdarabokkal. Ugyanitt kalandtábor kisiskolásoknak, sőt, nomádtábor (ez már ottalvós!) 8 éves kortól felfelé.

Egész nyáron, több turnusban látogatható a Fővárosi Állatkert Zoo tábora. Az állatokkal való ismerkedés mellett külön hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy a felelős, környezettudatos gondolkodás alapjait megismertessék a gyerekekkel. Bár a részvételi díj itt az átlagosnál magasabb, viszont olyan extrákat tartalmaz, mint az évvégéig érvényes korlátlan belépő, illetve állatkertes trikók és esőkabát, sőt, belépő egy cirkuszi előadásra, ha már az is ott van a szomszédban.

Tábor a Fehér isten trénerével, lovak

A Gödöllői Kutyasport Centrum szervezésében - a lovastáborok mintájára - kutyás tábor lesz július második hetében. A szervezők között van az a Halász Árpád, aki nemrég a Fehér isten című film kutyaszereplőit trenírozta, ha mindössze ebből a tényből, nem pedig a történet megrázó fordulataiból indulunk ki, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valódi kutyaszakértővel gazdagodik a család a tábor végére. Nem mellesleg lesz még ijászkodás, hagyományőrző játékok, kézműves foglalkozások - további öntött gyertyák és nemeztáskák biztosítva.

Ha már felmerült, nem hagyhatjuk ki a klasszikus lovastábort sem. Szerveznek például a Szelidi-tó mellett, szintén több turnusban. Itt a gyerekek - amellett, hogy remek lehetőség van a fürdőzésre is - a lovak mellett más haszonállatokkal is megismerkedhetnek, a sportpálya és a lovagláson felül szervezett közösségi programok pedig garantálják a lefáradást. Elutazás nélkül sem kell lemondani az istállózásról: az Akadémia Lovasiskola a XVII. kerületben tartja napközis táborát, a feszes programban a lovaglás mellett helyet kap az állatokkal való ismerkedés, valamint a kötelező gyöngyfűzés mellett az izgalmasan hangzó tetoválás-készítés is.

A részvételi díj az esetek többségében fedezi a napi két-, három-, akár négyszeri (attól függ, melyik napszakot fedi le a program) étkezést, ha mégsem, azt előre jelzik. Az utazást viszont a szülőnek kell megoldania.