Lehet reménykedni új Portishead-lemezben

Portishead, Balaton Sound
Portishead a Balaton Soundon, 2011-ben
Vágólapra másolva!
Amikor 11 év kihagyás után, 2008-ban megjelent a Third (itt olvasható róla kritikánk), a Portishead tagjai egy darabig fogadkoztak, hogy a következő albumra nem kell ennyit várni. Már csak azért is, mert valamiből fűteni kell az úszómedencét - vicceltek akkor.
Vágólapra másolva!

Aztán egy idő már kevesebb szó esett erről, a tagok mindenféle projekteken dolgozgatnak (Geoff Barrow többek között nagyon szereti az analóg szintiket - tavaly beszélgettünk vele erről és egyebekről az osztrák Donaufestivalon), a Portishead-rajongókon pedig lassan úrrá lett a csendes beletörődés - már ha kiindulhatunk magunkból. Viszont! Egy norvég fesztiválon tartott beszélgetésen Adrian Utley elárulta, hogy több jel mutat arra, hogy mégsem kell újabb tíz évet várni a negyedik lemezre.

Egyrészt a fő akadálya az volt, hogy mindenki elfoglalt, de most már elkezdték összeegyeztetni, hogy mindannyian ráérjenek, és akkor hajrá. Ráadásul Utley és Geoff Barrow nemrég lelkes beszélgetést folytatott az új lemezről, "és a lelkesedés nagyon sokat számít a Portishead világában". Utley elárulta, hogy ő most a moduláris szintiket tanulmányozza, valamint a kortárs komolyzenét, és szerinte ez a lemezen is megjelenik majd, csakúgy, mint az idei turné tapasztalatai.

Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs kiadójuk, és ez nagyon jó, mert amúgy sem hajlandóak kompromisszumokra. Azt tervezik, hogy majd akkor házalnak kiadóknál, ha készen lesz a lemezanyag. Adrian Utley szerint amúgy nagy szerencséjük, hogy akkor jelentek meg a színen, amikor még voltak számottevő lemezeladások, mert ennek köszönhetik, hogy így állhatnak hozzá a zenéléshez, és hogy van lehetőségük számos projektbe belefogni.