Bezárták az emberi állatkertet

emberi állatkert
Vágólapra másolva!
Az Exhibit B című performansz a tervek szerint szeptember 23-a és 27-e között zajlott volna a londoni Barbican Centre-ben, azonban a kortárs művészeti központ előtt tartott tüntetés és egy petíció miatt a kiállítást lefújták.
Vágólapra másolva!

Brett Bailey dél-afrikai művész botrányos munkája a 19–20. századi etnológiai "emberkiállításokat" vagy más néven emberi állatkerteket imitálja. A tudományos álcába bújtatott rasszista kiállításokon általában a kolonizált terület őslakosait primitív ősemberként, gyakran az emberszabású majmok és az európai ember közötti láncszemként mutatták be.

Bailey célja az ilyen kiállítások imitációjával az volt, hogy a történelem sötét momentumával szembesítse a nézőket. Sok látogató szerint azonban maga a műalkotás is rasszista, hiszen valóban afroamerikai színészeket állít ki rács mögött. A munka 12 tablószerű élőképből áll, az egyiken például egy afroamerikai nő látható egy francia gyarmatosító ágyához láncolva, állandó szexuális erőszaknak kitéve. Bailey állítása szerint

Ahogy a művész a Guardiannak elmondta: "Az emberi állatkertekben az érdekelt, ahogy az eltárgyiasítják az emberit. De amit mi itt csinálunk, annak semmi köze ezekhez a régi kiállításokhoz. Pont az foglalkoztatott, hogyan hitelesítik ezek a kolonizációs eljárásokat."

Részlet Brett Bailey Exhibit B című munkájából. A kép tavaly készült, Avignonban Forrás: AFP/Franck Pennant

Aggódnak a szólásszabadságért

A körülbelül 200 fős tüntetés és a 23 ezer tiltakozó által aláírt online petíció után a Barbican lefújta a kiállítást, közleményük szerint az "extrém mértékű ellenállás és az intézmény dolgozói, a kiállításon részt vevő színészek biztonságának érdekében."

Ugyanakkor az egyik színész szerint sem egyértelmű, hogy ez a "műsor" nem szórakoztatja-e ugyanúgy a nézőket, mint az emberi állatkertek hajdanán.

Részlet Brett Bailey Exhibit B című munkájából. A kép tavaly készült, Avignonban Forrás: AFP/Franck Pennant

A művész egy hosszú Facebook-bejegyzésben is megvédte munkáját, amiben azt írta: "Alkotásom középpontjában az Európai Unión belüli idegengyűlölet és rasszizmus áll, és az, hogy mindez hogyan fejlődött ki a késő 19. századi, tudományos álcába bújtatott rasszizmusból."

A kiállítás bezárásának ellenére a Barbican Centre álláspontja szerint ennek a műalkotásnak helye van Londonban, és aggódnak amiatt, hogy a bezárás korlátozhatja a művész és a színészek szólásszabadságát – írta meg a Huffington Post.

Brett Bailey Exhibition B című munkája. A kép tavaly készült Avignonban. Forrás: AFP/Franck Pennant