Egyre izgalmasabb az ügynökkérdés Magyarországon

pintér titkaink
Egy kép a Titkaink című előadásból
Vágólapra másolva!
Századik alkalommal látható Pintér Béla és Társulata Titkaink című előadása január 25-én, vasárnap a Szkéné Színházban. A nagy sikerű eladást eddig a Szkénében tizenhárom ezren láttak, jelenleg ezerötszázan vannak az előjegyzési listán. A Parasztopera már 250 előadásnál jár.
Vágólapra másolva!

A Titkainkat, amely a társulat tizenkilencedik produkciója, 2013 októberében mutatták be a Szkénében. Az író-rendező-színész Pintér Béla az akkor épp jubiláló társulattal egy olyan előadást hozott létre, amelyet a 15 év csúcspontjának tekintenek a kritikusok és a nézők egyaránt.

A színikritikusok a Titkainkat a 2013/2014-es évad legjobb új magyar drámája és legjobb előadása díjaival jutalmazták, ez utóbbit korábban csak egyetlen társulat nyerte el a függetlenek közül.

- olvasható a Szkéné Színház mostani közleményében.

Egy kép a Titkaink című előadásból Forrás: Pintér Béla és Társulata / pbest.hu

Nagyon hosszú a várólista

A bemutató óta tartó érdeklődés az előadás iránt továbbra sem csökken, az előjegyzési listán még mindig mintegy 1500 név szerepel, pedig csak a Szkénében több mint tizenháromezer néző látta az előadást az elmúlt másfél év alatt.

A produkció sikerét az is bizonyítja, hogy a premier óta számos hazai és nemzetközi fesztiválra meghívták. Felléptek már vele Mariborban, Szabadkán, Berlinben, Frankfurtban, Braunschweigben, Bázelban és Temesváron, valamint szerepeltek a Bécsi Ünnepi Heteken is, ahol álló tapssal jutalmazták őket.

Pintér Béla Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Parasztopera már túl van a 250-en

Bár a Titkaink magyarul nyomtatásban még nem olvasható, cseh fordításban már megjelent Pintér Béla önálló drámakötetében, A Sütemények Királynője és a Szutyok című művei mellett. A kötetet a prágai magyar színházi fesztiválon mutatták be novemberben.

Pintér Béla és Társulata egyedülálló módon majdnem össze darabját repertoáron tartja, jelenleg 18 produkciót. A Parasztopera már túl van a 250. előadáson is.

Pintér Béla az Origónak adott interjújában azt mondta a Titkaink sikere utáni növekvő nyomásról, ami a társulatra nehezedik: „A Titkaink nagy sikere után biztos, hogy mindenki azzal a várakozással ül majd be a következő darabunkra, hogy vajon sikerül-e megugranunk a Titkaink szintjét.

Csakhogy az új darab annyira más lesz, mint a Titkaink, hogy nem is ad majd lehetőséget az összehasonlításra. Minden munka előtt és közben szorongok, csak az utolsó pillanatokban szoktam kiengedni, amikor összeállt a darab, egyszer már játszottuk, és alapvetően pozitív visszajelzést kaptunk.”

Bárkibármikor Forrás: pbest.hu

Az új darab, a Bárkibármikor kritikusunk szerint nem éri el a Titkaink szintjét, de egyszerre láttatja a reményt és a szennyet: "Főként azt mutatja meg, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül, nincs élet remény nélkül, de nincs „tisztátalanság” nélkül sem. Így pedig színház sem létezhet úgy, ha bármelyik „oldalt” is negligálni akarjuk.”

Az író, rendező, színész Pintér Béla darabjai összművészeti alkotások, melyek provokatívan reflektálnak a magyar valóságra. Pintér úgy zsonglőrködik tragikummal és komikummal, hogy sírás és nevetés egyszerre környékezi a nézőt. Ha valaki új értelmet adott a politikai színháznak, akkor az ő.
Pintér Béla Budapesten született, bőripari szakközépiskolát végzett, de 16 évesen már az Arvisura társulat tagja volt. 1996-ban a Schilling Árpád-féle Krétakör Teatro Godot-jában nyújtott alakításáért elnyerte az év legjobb férfi alakításának járó díjat. 1998-ban alapította meg saját társulatát. Pintér Béla 16 év alatt 20 darabot írt és rendezett, valamennyit óriási sikerrel. 2003-ban Jászai Mari-díjat kapott. 2006-ban Pintér Béla és Társulata a függetlenek közül elsőként nyerte el a POSZT fődíját.