A World Trade Centerbe költözött a világ legjobb hetilapja

One World Trade Center Tower, Manhattan, NY, USA, New York City, Oct. 17, 2014. LIF SKYSCRAPER cities towns high- rise building United States of America town day Terroranschlag Architektur Davis Childs Silverstein Ground Zero Amerika 11 Daniel Libeskind T
One World Trade Center Tower, Manhattan, NY, USA, New York City, Oct. 17, 2014.
Vágólapra másolva!
A folyamatot gyönyörű képeken örökítették meg. A The New Yorker kétségtelenül a nyugati világ egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező közéleti, politikai, irodalmi és kulturális hetilapja, és neve ellenére közel sem csak a New York-i értelmiség olvassa. 
Vágólapra másolva!

A lap februárban lesz kilencven éves, és ennek megfelelően nemcsak magas színvonalú és mindig kísérletező szépirodalmi rovatáról, bátor karikatúráiról és illusztrációiról híres, hanem szigorú és alapos szerkesztési elveiről – például minden állítást és tényt ellenőríznek kiadás előtt és a sajtónyelvben egyedülálló módon következetesen betűvel írják a pénzösszegre vonatkozó számokat.

A The New Yorker a 38. emeletre költözött Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin
A legelső címlap Forrás: The New Yorker / Wikipedia

A lap elmondhatja magáról, hogy nagyjából az elmúlt kilencven év összes globális szinten is jelentős írója küldött már nekik szöveget első közlésre, köztük Roald Dahl, Alice Munro, Haruki Murakami, J. D. Salinger és Truman Capote.

A szerkesztőség a héten elköltözött a lapnak tizenöt éve otthont adó Time Square 4 alól új főhadiszállására, a World Trade Center One harmincnyolcadik emeletére. A költözést a patinás lap fotószekciójának hivatalos Instagram-csatornáján közvetítették a képszerkesztők.

Az alábbi Instagram-képek és a hozzájuk fűzött zseniális kommentárok nemcsak betekintést engednek a New Yorker műhelytitkaiba, de azt is bizonyítják, hogy

Leszerelik a The New Yorker feliratot a régi irodában. A lap saját betűtípusát Irvinnek hívják, és tervezőjéről, Rea Irvinről kapta a nevét, aki a lap vezető grafikusa volt. Ő tervezte az első lapszám címlapját is, ami azóta egyfajta kabalafiguraként állandóan feltűnik a New Yorker hasábjain.

Roger Angell, a lap irodalmi szerkesztője csomagol az irodájában. Angell '44 óta dolgozik a New Yorkerben, '56 óta irodalmi szerkesztőként. Ez pályafutásának harmadik költözése.

A dolgozók ismerkednek az új kilátással a World Trade Center 38. emeletén. Elvileg innen közel 80 km-re is ellátni, de az első napon a lap munkatársai még a Hudson folyóig sem láttak el a köd miatt.
A grafikusok és tervezőszerkesztők csapata 1983-ban és ma. Érdemes megfigyelni a nemek arányának alakulását.

A lap szerkesztőségi titkára és mindenese, Bruce Diones 36 éve dolgozik a New Yorkernél. Ő intézi a napi ügyeket és tartja megfelelő mederben az éppen folyó munkákat. "Ha bármi kérdésed van, kérdezd Bruce-t", szokták mondani a lap munkatársai. A képen ő mutatja be az ősrégi Remington típusú számológépet, ami az ötvenes évek eleje óta van a pénzügyi osztály tulajdonában. A gép ma már nem működik.

Truman Capote még a negyvenes években karcolta bele a nevét az egyik asztalba. Capote akkoriban futárként és szerkesztőségi asszisztensként dolgozott a lapnál.

A régi szerkesztőség új otthona, a 2013 májusában átadott épület, a World Trade Center One, ami a tragikusan leomlott ikertornyok helyén épült. A képhez a készítője egy James Richardson-vers részletét fűzte kommentárként: "a felhőnek nincs alakja. Ez így van velünk is: csak / ha valaki alaposan megyfigyel minket vagy ha megpillantjuk / tükörképünket, akkor szilárdulunk meg."