Pákh Imre nem viheti el a Golgotát

Munkácsy-trilógia
Debrecen, 2014. július 14. A múzeum munkatársai lefektetik Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című, a falról leemelt festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába. A háttérben a trilógia másik két darabja, az Ecce Homo (b) és a Golgota című kép. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását. Az állam ezzel igyekszik a képet „a magyar érdekkörben” tartani. Pákh Imre, a festmény tulajdonosa nemrég jelentette be, hogy elviszi a képet Debrecenből, mivel nem sikerült megállapodni a vételárról.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség keddi közleményében azt írta: az eljárás során a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap. Ez az örökségvédelmi törvény szerint azt jelenti, hogy a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Ennek értelmében

az alkotásra végleges kiviteli tilalom vonatkozik, a tulajdonos a mű őrzési helyének megváltoztatását köteles bejelenteni.

Ezen felül, ha a tulajdonos el kívánja adni a festményt, az állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Végleges kiviteli tilalom vonatkozik a Golgotára Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyar érdekkörben tartják

Haas János galériatulajdonos és műgyűjtő az Origónak elmondta:

a védettség nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lehetne az országból kivinni a képet.

Ideiglenes külföldi kiállításra továbbra is el lehet szállítani, de ehhez is külön engedélyt kell kérni mostantól. Haas azt furcsállja, hogy miért csak most helyezték védettség alá Munkácsy képét.

A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot.

- emelte ki közleményében a Miniszterelnökség, de mint hozzátették: az eljárás nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse. A védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs.

Az állam továbbra is szeretné megvenni a képet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az államnak elővásárlási joga van

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd délután azt mondta: az ideiglenes védettséggel - amelynek szabályai ugyanazok, mint az állandó védettségnek - nem kerül állami tulajdonba a kép. Ugyanakkor, ha Pákh Imre el akarná adni a képet, a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Az államtitkár kiemelte: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével,

továbbra is szeretnék megvenni a képet,

mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre, a védettség miatt akkor sem lehetne kivinni az országból - tette hozzá L. Simon László.

Nem tudtak megegyezni

Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő vasárnap jelentette be, hogy elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.