Kilenc hónapra bezárnák az Operát

opera, operaház, a Magyar Állami Operaház nézőtere
Budapest, 2009. szeptember 24. A Magyar Állami Operaház nézőtere, a kupolában Lotz Károly: A Zene megdicsőülése című alkotásával. 2009. szeptember 27-én 125 éves évfordulóját ünnepli az intézmény, amelynek ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József császár jelenlétében. Az Operaház neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján, gazdagon díszített belső tereinek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az Operaház igazgatója azt mondja, minden munkájuk kárba veszne, ha elhúzódna a felújítás.
Vágólapra másolva!
Ókovács Szilveszter szeretné, ha télen megszületne a döntés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ókovács Szilveszter elmondta, minden munkájuk kárba veszne, ha sokáig tartana az Operaház leendő felújítása, ezért kellő előkészítés és a kormány jóváhagyása után csak kilenc hónapra zárna be az épület.

- jelentette ki az M1-en. Reményei szerint az utolsó szezon kezdődhet a felújítás előtt.

Kilenc hónapra zárnák be Forrás: Facebook/Dan Brown

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, az Operaház és a Kőbányai úti Eiffel-csarnok (ami ezentúl az Operaház részeként fog működni) korszerűsítésére 14,5 millárd forintot szán az állam. Ókovács Szilveszter az Origo interjújában azt mondta, hogy csak az első és felső színpadi gép cseréje 5-6 milliárd forintba kerül majd, de felújítják többek között a lámpaparkot, javítják az akusztikát, akadálymentesítik, megtisztítják a homlokzatot, bekamerázzák, bemikrofonozzák, tűzjelzőket szerelnek fel.

Ókovács az M1-en beszélt arról is, hogy a múlt hétvégén négy új örökös operaházi tagot választottak az eddigi tagok, illetve két posztumusz örökös tagságot is kiosztottak. Örökös tag lett Barlay Zsuzsa magánénekes, Hágai Katalin balettművész, Misura Zsuzsa magánénekes és Volf Katalin balettművész, valamint posztumusz megkapta a címet Korondi György magánénekes és Laczó István magánénekes. Arany operaházi pecsétgyűrűt kapott 183 operaházi dolgozó, akik 25 éve dolgoznak a házban.