Megvan az Új Nemzeti Galéria nyertes épületterve

liget projekt liget projekt látványterv
liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
Nem a sajtó által favorizált, piramisra hasonlító terv nyert. Ez lesz a második japán építészekhez köthető épület a Ligetben.
Vágólapra másolva!

A japán SANAA építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület a tervek szerint 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

Így néz ki a látványterv Forrás: ligetbudapest.org

A Városliget Zrt. tavaly októberben írt ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére. A felhívásra kilenc érvényes pályamű érkezett, ezek közül a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri áprilisban két pályaművet sorolt az első helyre.

Az eljárás során a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett bírálati szempontok voltak a technológiai és funkcionális elképzelések, a tervezett épületek fenntarthatósága, a környezethez való kapcsolódás és a várható költségek is.

A Ludwig Múzeum kikerült a képből, ők maradnak a mostani helyükön, vagyis a Müpában. Emiatt az épület mintegy 20 százalékkal kisebb lesz.

Sokáig hezitáltak a két nyertes között

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta, hogy a bíráló bizottság értékelése szerint a japán SANAA és a norvég Snöhetta terve építészetileg kiemelkedő értéket képviselt, ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogatói szempontok alapján is világszínvonalúak.

Ezt vetették el végül Forrás: ligetbudapest.org

Az eredményhirdetést követő hónapokban - az előírásoknak és a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően - több fordulós tárgyalások zajlottak a két építésziroda és a Városliget Zrt. között. Ezek folyamán a kiíró értékelte a szerződéses feltételeket, a leszállítandó tervek műszaki tartalmát, ütemezését és árát, valamint a tervezett épület gazdaságosságát.

A tárgyalások és a beadott ajánlatok alapján végül a SANAA nyerte el a megbízást.

Japán építésziroda nyert Forrás: ligetbudapest.org

Az eredményhirdetést követően a Városliget Zrt. szerződést köt az építészirodával, amely jövőre elkészíti a kivitelezési terveket.

A Petőfi Csarnok bontása már 2016 elején megkezdődik,

az Új Nemzeti Galéria építése pedig 2017-ben indulhat - mondta a Szépművészeti Múzeumot is vezető miniszteri biztos.

Újabb pályázatok jönnek

A park teljes megújítására a Városliget Zrt. decemberben hirdeti meg a régóta beígért tájépítészeti tervpályázatot, valamint a Néprajzi Múzeum új épületére szóló, meghívásos nemzetközi tervpályázatot.

A Néprajzi Múzeum egyszer már kapott épületet a Liget Projekt keretei között, de mivel a kormánynak feltehetően nem tetszett a radiátornak csúfolt épület, új pályázatot írnak ki, és az épületet kicsivel arrébb, a Felvonulási téren helyezik el.

A japán építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensban megnyílt új múzeuma vagy a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum.

Egy épületre van szerződés

A Liget Projekt sorsát az október 20-i kormánydöntés véglegesítette. A következő választásokra már biztosan nem készül el a budapesti Városligetbe tervezett múzeumi negyed, holott tavaly tavasszal még kiemelt kormánycél volt az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes 2018. március 15-ig történő megvalósítása. Kikerült a tervből a két kockaéület, a Fotómúzeum és a Magyar Építészeti Múzeum is, információink szerint azért, mert senkinek nem tetszettek a tervek a kormánynak.

Legfeljebb a Magyar Zene Háza készülhet el a következő választásokig, eddig ugyanis erre az egy épületre sikerült tervezői szerződést kötni 740 millió forintért.