Meghalt Ellsworth Kelly

2015.12.28. 09:24

Meghalt Ellsworth Kelly világhírű absztrakt festő és szobrász. Az amerikai művészt 92 éves korában New York állambeli otthonában érte a halál.

Ellsworth Kelly vasárnap hunyt el, halálához természetes okok vezettek - közölte partnere, Jack Shear tájékoztatására hivatkozva a Matthew Marks Gallery vezetője.

Híd volt az európai és az amerikai modernizmus közöttForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Kelly a New York-i Newburghben született 1923-ban. Szolgált a második világháborúban, majd évekig Franciaországban tanult művészeteket. Első önálló kiállítását is Párizsban rendezték 1951-ben. Később aztán visszatért az Egyesült Államokba, New Yorkban telepedett le.

Ellsworth Kelly vasárnap hunyt elForrás: AFP/2010 Getty Images/Dario Cantatore

Úgy vélem, híd volt az európai és az amerikai modernizmus között" - mondta róla Matthew Marks.

Kelly nagy hatású életművét több alkalommal is retrospektív kiállításon mutatták be, többek között a New York-i Guggenheim Múzeumban és a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában.

Kiállításait mindig sokan látogattákForrás: AFP/Andreas Solaro

Köztéri alkotásai is voltak, és egy alkalommal ő szerkesztette a Die Welt című tekintélyes német lap művészeti köntösben megjelenő számát.

Neve összefonódott a hard-edge painting nevű irányzattal.

Kelly rajongott Kandinszkij műveiért, de Picassót és Matisse-t is azon művészek közé sorolta, akik nagy hatással voltak rá.