Csodagyerekként indult festő képeivel bővült a Rejt/Jel/Képek '56

Fiedler Péter, a Francois Fiedler Foundation elnöke a REJT/JEL/KÉPEK ’56 - A forradalom titkos művészete című kiállítás kibővítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Vágólapra másolva!
Fiedler Ferenc négy képével bővült a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 - A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítása.
Vágólapra másolva!

Varga Benedek főigazgató a múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 1956 emlékét nem egy hagyományos történeti kiállítással idézik fel, hanem a forradalom által inspirált műalkotásokat helyeztek történeti keretbe. Ezért is nagy öröm, hogy egy hazájában kevésbé ismert, ám

világszerte elismert magyar festő 1956-os munkáival gyarapodhatott a tárlat

- tette hozzá.

A kiállítás június 23-án nyílt a Nemzeti Múzeumban. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ihász István, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a bemutatott anyag Sümegi György 1956-ra reflektáló képzőművészeti munkákból összeállított gyűjteményén alapul, azonban számos magángyűjtő is felajánlott alkotásokat.

A tárlat műfajilag rendkívül változatos:

olajfestmények, akvarellek, grafikák, plakátok egyaránt helyet kaptak benne - számolt be Ihász István, hozzátéve: a Fiedler-képek többek között Chagall, Kokoschka, Franciszek Starowieyski, Bálint Endre és Borsos Miklós munkái közé kerültek.

Fiedler Péter, a Francois Fiedler Foundation elnöke a REJT/JEL/KÉPEK ’56 - A forradalom titkos művészete című kiállítás kibővítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fiedler Péter, a Francois Fiedler Foundation elnöke hozzátette:

Az alapítvány ezért is ajánlotta fel bemutatásra három cím nélküli olajfestményét és Baroque - A forradalom emlékére című litográfiáját a november 13-ig látogatható kiállításba.

Az 1921-ben született, csodagyerekként indult festő munkáiból már az 1930-as években vásárolt a Szépművészeti Múzeum.

A második világháború után Fiedler Hantai Simonnal és Reigl Judittal együtt telepedett le Párizsban, ahol Joan Miró fedezte fel.

Fiedler Ferenc munkáit 1951-ben már Giacometti és Kandinszkij művei mellett mutatta be a Galerie Maeght, és a Fiedler-festmények ma is a nemzetközi aukciók keresett tételei - mondta el Fiedler Péter.