Meghalt a Jefferson Airplane alapítója

paul kantner, jefferson airplane
BETHEL, NY - AUGUST 15: Members of Jefferson Starship Paul Kantner (L) and Slick Aguilar perform at the concert marking the 40th anniversary of the Woodstock music festival August 15, 2009 in Bethel, New York. On August 15-17 in 1969 an estimated 400,000 music fans gathered on Max Yasgur's farm in Bethel, New York for one of the most celebrated music festivals ever. The 40th anniversary concert will take place tonight. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elhunyt Paul Kantner amerikai gitáros-énekes, a hatvanas évek legendás rockegyütttese, a Jefferson Airplane egyik alapítója. A zenészt hetvennégy évesen érte a halál San Franciscóban.
Vágólapra másolva!

Kantner csütörtökön későn este, kórházban hunyt el. Korábban a héten színrohamot kapott, a halál közvetlen oka az egész szervezetre kiterjedő fertőzés és több szerv leállása volt. A hírt az együttes menedzsere, Cynthia Bowman közölte a sajtóval.

A Jefferson Airplane - a Grateful Deaddel és a Mamas and Papasszal együtt - a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom egyik legfontosabb zenekara volt. A banda alapító tagja, gitárosa, énekese és dalszerzője volt Kantner.

Paul Kantner és Slick Aguilar a színpadon Forrás: AFP/2009 Getty Images/Mario Tama

Somebody To Love

Kantner folkzenével kezdte pályáját, majd a hatvanas évek közepétől rockra váltott.

Élete és pályafutása elválaszthatatlan az ekkor alakult Jefferson Airplane történetétől. Az együttes másik énekese, Marty Balin is folkzenész volt korábban, Jorma Kaukonen szólógitáros a bluest hozta magával. A jellegzetes Jefferson-hangot pedig Grace Slick énekesnő adta meg.

Lemezeik - a Takes Off, a Crown of Creation és a Surrealistic Pillow - nemcsak a nyugati part ifjúságának lett a kedvence, rengeteget koncerteztek, megjárták Woodstockot is. Grace saját dalai - a Somebody To Love és a White Rabbit - a csúcsot jelentették az együttes történetében.

Feleségével is zenélt

A zenekar a 60-as és 70-es évek fordulóján kettévált. Kantner és Slick Jefferson Starshipnek keresztelte át a bandát, amelynek vonzereje egyre csökkent.

Kantner több szólólemezt is kiadott, majd feleségével készítette el a Sunfighter című albumot, amelyen duetteket adtak elő.

Dolgozott a Crosby, Stills and Nash együttessel is, majd egészségi okokból vissza kellett vonulnia - agyvérzést kapott, amiből felépült.

Életműdíjat kap a zenekar

A kilencvenes években ismét előkerültek a régi társak, a Jefferson Airplane is bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé, ezt egy nagyszabású turnéval ünnepelték meg.

Paul Kantnertől azóta új dalokat nem hallhattak a zenekar kedvelői, de az elmúlt években néhány válogatással felidézte a szép időket.

A Jefferson Airplane idén februárban Grammy-életműdíjat kap.