Vágólapra másolva!
A Múzeumok Éjszakáján Budapesten számtalan múzeum versenyez a látogatók kegyeiért. Az idei felhozatalt böngészve feltűnő, hogy hány érdekes fotóművészettel kapcsolatos kiállítás és program közül választhat a közönség, melyeken keresztül megismerkedhetünk a legrégebbi és a legújabb képkészítési technikákkal. Most összeszedtük ezek közül a legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

Fotótörténeti érdekességek

Nemcsak a hagyományosan fotóval foglalkozó múzeumokat lesz érdemes felkeresnie június 25-én azoknak, akiket érdekel a fotózás története. Az Országos Széchenyi Könyvtár a 2016-os Múzeumok Éjszakája Hősök, felfedezők, újítók tematikájához kapcsolódóan „Muszáj-felfedezők" Mexikóban címmel Rosti Pál 1857-58-as fényképeiből válogat. Rosti Pál Közép- és Dél-Amerikában készült fényképsorozatával került be a magyar (és az egyetemes) fotótörténetbe, hiszen

nem sokkal a fényképezés feltalálása után már csodálatos tájképeket készített

az akkor még Európa számára jobbára ismeretlen világról.

A német származású Klösz György szintén ikonikus alakja a hazai fotózásnak, hiszen a városfotózás úttörőjeként tartják számon. Neki köszönhetjük a XIX. századi Budapest fejlődésének és fontos eseményeinek dokumentálását. Képeiből a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár mutatja be Zugló Önkormányzatának vándorkiállítását Klösz György, a Millenium fényképésze címmel.

Sztereofényképet készító fotográfus New Yorkban, 1905-ben Forrás: Műcsarnok

Szintén az 1900 körüli évtizedek világát idézi meg a Műcsarnok újonnan nyíló, A boldog békeidők 3D-ben című kiállítása, melyet a Múzeumok Éjszakája keretében még a megnyitó előtt láthat a közönség. A kiállításon a korszakban divatos,

3D-hatású sztereofotókon elevenednek meg Budapest, illetve más európai és távoli nagyvárosok utcái.

Nyolc órától pedig Vékás Magdolna fotóművész egy másik különleges technika, a cianotypia készítésének rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket.

A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház vezetett túráin pedig azt is átélhetjük,

milyen volt egy századfordulós fotográfiai stúdió,

amellett, hogy több kiállítást is megtekinthetünk.

Hódít a retró

A Budapesti Művelődési Központ is fotós időutazásra hívja a látogatóit: interaktív kiállításon és eszközbemutatón lehet megismerkedni

az elmúlt 60 év különleges fényképezőgépeivel, és a laborálás folyamatával.

Eközben az este folyamán vetítettképes fotóbemutató segítségével körbeutazhatjuk Európát is.

Míg a Budapesti Művelődési Központban Európa lesz a fókuszban, a fővárosi levéltár Budapest és Magyarország arcai címmel rendez fotókiállítást, kifejezetten a Múzeumok Éjszakája kapcsán. Ennek különlegességét a perspektíva adja: a legnevesebb moszkvai fotóriporterek az 1960-1970-es években készült professzionális, és mégis művészi igényű fotóin keresztül nyerhetünk bepillantást Budapest életébe.

Total Records – Lemezborítók: fotográfia és zene a Capa Központban Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Capa Központ nemrég nyílt Total Records című kiállítása pedig

a fotográfia és a zene kapcsolatát járja körül

több száz lemezborító segítségével. A tárlaton a világ leghíresebb fotósainak és zenészeinek nevei köszönnek vissza, jól érzékeltetve, hogy milyen sokat köszönhet a két művészeti ág egymásnak. A tárlaton szereplő borítók nagy része a 60-as, 70-es és 80-as évek terméke, hiszen a kurátorok szerint ekkor születtek a legkreatívabb, fotót felhasználó hanglemezborítók, de kifejezetten friss alkotásokkal is találkozhatunk.

A kortárs sem maradhat ki

A Planetáriumban a csillagászati fotográfia legújabb tendenciáival találkozhatunk az elismert fotósokból álló, a világ éjszakai arcát bemutató The World At Night nevű szervezet

nemzetközi asztrotájkép-kiállításán.

A szervezet rendhagyó város- és tájképeket készít csillagokkal, égitestekkel együtt a modern fotótechnika segítségével. A kiállításon mintegy ötven felvételt láthatunk, az alaszkai sarki fényektől kezdve a déli félteke Tejútjáig, illetve a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan látványos képek demonstrálják a fényszennyezés hatását is.

Aki még nem látta a Műcsarnok 150 magyar fotóművész több száz, az elmúlt években született munkáját bemutató Képek és pixelek című kiállítását, annak érdemes a Múzeumok Éjszakájára időzíteni a látogatást.

A kortárs magyar fotóművészetre, illetve a fotó határterületeire koncentráló kiállítás

június 26-ig tart nyitva, a zárás előtt egy nappal pedig kurátori tárlatvezetéssel nézhető meg. A bemutatott művek nagy része digitális technikával készült, de – ahogy az összeállítás elején említettük - az analóg fotózás szerelmeseinek is érdemes lesz a Műcsarnokba látogatniuk június 25-én.

A cikket az E.ON támogatta.