Megvan a Múzeumok Éjszakája következő kiemelt helyszíne

ÉPÜLET épületfotó Európa zászló FOTÓ FOTÓTÉMA magyar zászló MŰALKOTÁS műemlék SZIMBÓLUM szobor városkép zászló
Debrecen, 2012. augusztus 8. A Déri Múzeum. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az értékőrzés lesz a fő üzenete, és Debrecen lesz a központi helyszíne jövőre a Múzeumok Éjszakájának - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. A debreceni színházak jövőjéről is szó volt a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A vidékre koncentráltak

Hoppál Péter a debreceni Déri Múzeumban a sajtónak az idei Múzeumok Éjszakáját is értékelte. Elmondta, hogy a budapesti múzeumoknak 142 ezer regisztrált látogatójuk volt,

a vidéki helyszíneket pedig csaknem 253 ezren keresték fel június 25-én

este 6 és hajnali fél 3 között. Hoppál Péter szerint ez azt mutatja, hogy a kultúra decentralizációjára irányuló kormányzati szándék a Múzeumok Éjszakája kapcsán eredményes volt, és kialakult a budapesti és a vidéki programkínálat egyensúlya.

A legtöbben, 15 ezren, a Magyar Nemzeti Galériát keresték fel. A vidéki helyszíneket tekintve az idei központi helyszínen, Kecskeméten több mint 8100-an nézték meg a Bozsó-gyűjteményt, ezt a debreceni Déri Múzeum követi 7562 látogatóval.

Végre elkészülhet a második debreceni színház

A kulturális államtitkár arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kormány 6 milliárd 340 millió forintot szán a debreceni Csokonai Színház épületének teljes felújítására. Első ütemben 200-250 millió forintot biztosítanak a tervezésre, majd 2018-2019-ben kezdődik a kivitelezés.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere köszönetet mondott azért, hogy a város lesz jövőre a Múzeumok Éjszakájának központi helyszíne. Emellett arról is beszélt, hogy az Új Főnix terv keretében

befejezik a félbemaradt Latinovits színház építését.

A beruházás a román-magyar határon átnyúló fejlesztést támogató európai uniós alapból készül el, mert a tervek szerint a színház otthont ad majd a Kárpát-medencei magyar színjátszás posztgraduális képzőközpontjának.