Olvasói és írótársai felolvasással búcsúznak Esterházy Pétertől a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán ma este.

A rendezvény, amelyhez Facebook-eseményt is készítettek, 7 órakor kezdődik, és éjfélig tart majd. A szervezők az esemény oldalán azt kérik, hogy aki felolvasással szeretné kifejezni a tiszteletét, válasszon ki egy legfeljebb ötperces Esterházy-részletet, és szándékát jelezze Szegő Jánosnál, a Magvető Kiadó szerkesztőjénél az epvirrasztas@gmail.com címen. 

A szerkesztő az Origónak azt mondta, hogy a virrasztás iránt már most hihetetlen az érdeklődés. „Gyakorlatilag egy Esterházy-gobelinné vagy palimpszesztté vált a Facebook-falam: mindenki folyamatosan idéz tőle, kirakja a vele való emlékeit, és kirajzolódik az a gazdagság, ami Esterházy maga. Azt érzem, hogy hiába lehetett erre bármennyire is felkészülni, vagy számítani rá, de mégis ilyenkor érződik igazán az a kimondhatatlan és felfoghatatlan veszteség, amit az ő hiánya jelent”  – mondta Szegő János.

A szerkesztő arról is beszélt, hogy Esterházy Péter a Magvető legfontosabb szerzője volt, egész életműve a kiadónál jelent meg, és utolsó könyvének az utolsó bemutatójáig is alárendelte saját tálentumát a munkának.  A tehetségének és munkájának ereje pedig tökéletesen egy tőről fakadt.” 

Szegő János még azt is hozzátette, hogy reméli, minél többen eljönnek a ma esti megemlékezésre és virrasztásra. 

A szervezők jelezték, hogy a résztvevők virágokat és mécseseket is vihetnek magukkal a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarára. Rossz idő esetén a megemlékezés a PIM Dísztermében lesz.