Orrszarvútetemes képével lett első

Vágólapra másolva!
Egy tülkétől megfosztott orrszarvútetemet ábrázoló kép kapta az idei Wildlife Photographer of the Year fődíját.
Vágólapra másolva!

Egy orrszarvútetemről készített kép kapta az idei év legjobb természetfotója díjat, amit a londoni Természettudományi Múzeumban vehetett át a fotós, a dél-afrikai Brent Stirton. A felvételt egyébként a Hluhluwe-Imfolozi természetvédelmi parkban készítette. A képen látható keskenyszájú orrszarvút egyik éjszaka ölték meg a vadorzók, akik aztán meg is csonkították az állatot. Stirton az orrszarvútülök-termékek illegális kereskedelmével kapcsolatos

nyomozás részeként készítette a fotót.

A férfi több mint 30 hasonló bűntény helyszínére látogatott el a nyomozás alatt és az élmények rendkívül nyomasztóan hatottak rá. A 48 éves fotós elmondta, hogy februárban születik meg az első gyereke és állítólag azért halogatta idáig a gyerekvállalást, mert fotóriporterként sok mindenben elveszítette a hitét.

Tülökkereskedelem

A feketepiacon 65 ezer dollárt is megadnak egy kiló orrszarvútülökért Ázsiában, főleg Kínában, ahol az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A vadorzók mára megtizedelték az Afrikában és egyéb területeken élő populációkat. A világ orrszarvúállományának 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban él. Az elmúlt években rekordokat döntött a vadorzás az országban, tíz év alatt több mint 7100 állatot öltek le a szarváért.

A zsűri elnöke, Lewis Blackwell szerint a kép meglehet, hogy az emberekben undort kelt, vagy megrémíti őket, de az biztos, hogy magába szippantja az embert, aki többet akar majd tudni, meg akarja majd ismerni a mögötte lévő történetet. Amely elől nem lehet elmenekülni, mert

azzal szembesít, ami a világban történik.

Az ifjú természetfotós kategóriában a 18 éves Daniel Nelson diadalmaskodott, aki egy nyugati síkvidéki gorillát fotózott le, ahogy egy kenyérfa gyümölcséből lakmározik. A nagyjából 9 éves állatot Cacónak nevezték el azok a helyiek, akik elfuvarozták a fiatal holland fotóst a Kongói Köztársaságban lévő Odzala Nemzeti Parkba. A nyugati síkvidéki gorilla súlyosan veszélyeztetett faj. A számuk folyamatosan csökken a vadhús iránti igény, a betegségek – elsősorban az ebolavírus –, valamint a természetes élőhelyeiket feldúló bányászati beruházások és az olajpálma ültetvények miatt.

Az idei versenyre 92 országból 48 ezer képpel neveztek.

A döntőbe idén két magyar jutott:

Máté Bence és Potyó Imre.

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.