Tom Jones is fellép a VeszprémFesten

Tom Jones
Tom Jones
Vágólapra másolva!
Új helyszínen, idén is világsztár fellépőkkel zajlik a 2017-es VeszprémFest. Július 12. és 14. között színpadra lép Richard Bona, Heather Small – az M People hangja és Tom Jones is. A július 15-i programról később adnak hírt a szervezők. A prémium zenei fesztivált idén új helyszínen, az egykori érseki pihenőben, a História Kertben rendezik.
Vágólapra másolva!
Tom Jones Forrás: VeszprémFest

Július 12. és 15. között rendezik az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvénysorozatot, a VeszprémFestet. A korábbi évekhez hasonlóan

ezúttal is színes zenei kínálattal várja vendégeit a fesztivál.

A szervezők április 3-án, Veszprémben sajtótájékoztatón jelentették be az első három nap fellépőit. Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte a VeszprémFest jelentőségét a város és a régió idegenforgalmi és kulturális életében, Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója pedig ismertette a fesztivál idei újdonságait.

Az idén 14. évébe lépett fesztivál az Érseki Palota rekonstrukciója miatt új szabadtéri helyszínre költözik: négy napon át Veszprém egyik legszebb helyén, a História Kertben várja a közönséget. A Szentháromság tér barokk, szakrális hangulata után a fesztivál új helyszíne is Veszprém történelmi, egyházi gyökereihez kötődik: az egykori érseki pihenőkert, mai nevén História Kert a várhegy alján, annak keleti oldalán, a Séd patak partján terül el. A festői szépségű park északi oldalát az egykori pihenő felújított patinás épülete, nyugati oldalát a vár parapetszerűen a horizontra rajzolódó kontúrjai, míg délről a belváros, az Óváros tér barokk épületeinek látványa határolja. Ezen a helyen állítják fel a szervezők a rendezvény nagyszínpadát és 2-3000 fős nézőtérét.

A nagyszínpad programjai mellett idén is megrendezik a népszerű Rozé, Rizling és Jazz Napokat az Óváros téren, ahol július 6. és 17. között ingyenes jazz-, illetve jazz-ihlette koncertek mellett a balatoni régió borászatai valamint a kézműves gasztronómia képviselői gondoskodnak a kulináris élményről.
A Rozé, Rizling és Jazz Napokhoz kötődően idén is rajzpályázaton vehetnek részt a veszprémi diákok: Az Én Házam – Én Tornyom – Én Városom pályázat nyertes pályaműveit a VeszprémFest ideje alatt vetítik majd ki a Tűztorony és a Városháza felületeire.

Sztárfellépők a nagyszínpadon

A fesztivál nyitónapján, július 12-én Richard Bona lép fel. A művészt rajongói „az afrikai Sting"-nek nevezik, a kritikusok szerint pedig profizmusa, valamint egyedi és felvillanyozó stílusa határozza meg őt. Könnyed énekhangja, basszusgitározó tehetsége, dal- és zeneszerzői hozzáértése, illetve az a képessége, hogy pusztán mások játékát nézve szinte bármilyen hangszeren képes megtanulni játszani, azon afrikai művészek közé emelte őt, akik

kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert.

Számos díjjal és előadással a háta mögött Bona ma generációjának egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenészének számít. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg 2016 júniusában afro-kubai projektje, a Mandekan Cubano új albumát, a Heritage-t.

Richard Bona Forrás: VeszrémFest

Richard Bona visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben kvinntetjével, 2008-ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a Martinique-ról származó énekes-zeneszerzővel, Gerard Totóval lépett színpadra Veszprémben.


Július 13-án Heather Small ad koncertet, aki 11 millió eladott lemezzel, két Brit Awards-díjjal, a Mercury Music Prize-zal és számos világturnéval a háta mögött

korunk egyik legsikeresebb angol művészének számít.

Az M People nevű együttes tagjaként világszerte komoly sikereket ért el: olyan slágerek fűződnek a formáció nevéhez, mint a Moving On Up, a One Night In Heaven és a Search For The Hero. Heather Small ennek köszönhetően a '90-es évek egyik meghatározó hangjává vált, és azóta is rendszeresen koncertezik.

Heather Small Forrás: VeszprémFest

2010-ben Small Anastacia és Lulu mellett tagja lett a nagy sikerű Here Come the Girls-projektnek is, szóló albumának címadó dala, a Proud pedig elhangzott többek között a 2012-es Londoni Olimpia rendezési jogának elnyerése alkalmából tartott ünnepségen, a Győzelem Napjának 60. évfordulóján a Trafalgar téren és a Rögbi Világkupán megszerzett angliai győzelem megünneplésekor is.


Július 14-én pedig

egy élő legenda, Tom Jones énekel a fesztiválon,

méghozzá a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a Veszprém Arénában. Tom Jones azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték pályájukat, de a máig fontos lemezekkel és fellépésekkel jelentkeznek. Tom Jones esetében külön említésre érdemes, hogy karrierje ötven éve alatt nemcsak megőriznie sikerült töretlen népszerűségét, hanem a közelmúltban is új rajongókra tett szert. A kritikusok ugyanis éppen hetvenéves kora után kiadott legutóbbi albumait dicsérték leginkább: a Long Lost Suitcase, a Spirit In The Room és a Praise & Blame szakértők szerint az életmű legjobbjai közé tartoznak. Az énekes koncertjei pedig generációs és társadalmi különbségektől függetlenül szólnak mindenkinek, a mainstream és a rétegzene rajongóinak egyaránt.

Tom Jones Forrás: VeszprémFest

A július 15-i program jelenleg szervezés alatt áll, erről később adnak hírt a szervezők.