Laurie Andersonnak és Lawrence Weinernek ítélték oda az idei művészeti Wolf-díjat Izraelben - jelentette a helyi média. A tel-avivi bizottság által odaítélt kitüntetés a kémia, a matematika, a fizika, az orvostudomány és a művészet egy-egy kiválóságát díjazza.

Idén a művészet kategóriájában az amerikai Laurie Anderson és Lawrence Weiner radikális avantgárd művészeket ismerték el munkásságukért és a jövő művészgenerációkat inspiráló hatásukért.

Az idén három ország - Amerika, az Egyesült Királyság és Svájc - tudósai és művészei nyerték el a százezer dollárral (29,7 millió forint) járó tekintélyes, évente kiosztott Wolf-díjat.

Laurie AndersonForrás: Kotschy Gábor - Művészetek Palotája

A 69 éves Anderson műveiben különböző kifejezési formákat - képeket, hangokat, történeteket, filmet, zenét - kapcsol össze, a 74 éves konceptuális művész, Wiener pedig szövegeket és különböző anyagokat alakít műalkotásokká, valamint filmes és zenei projektekben is dolgozott.
Kémiából az amerikai Berkeley Egyetemen dolgozó Robert Bergmant tüntették ki egy szénhidrogénekkel kapcsolatos felfedezéséért, matematikából pedig a Stanford Egyetem tudósa, Richard Schoen kapta az elismerést egy geometriai kutatásáért, megosztva a Princeton Egyetemen dolgozó Charles Feffermannal.

Fizikából Michel Mayor professzor, az angliai Cambridge-i Egyetem tudósa és a Genfi Egyetemen kutató Didier Queloz nyerte el a díjat, az orvostudomány területén pedig a Texasi Egyetemen dolgozó James Allison kapta egyedül a kitüntetést a rákkutatásban áttörést hozó, immunterápiát segítő felfedezéséért.

Az ünnepélyes átadás júniusban, a kneszet épületében lesz Reuvén Rivlin államelnök részvételével.
A Nobel-díj után a második legfontosabbnak tekintett nemzetközi elismerést 1978 óta osztják ki az azt tízmillió dollárral megalapító Ricardo Wolf, zsidó-német-kubai feltaláló, üzletember, diplomata és emberbarát adományából.