Így lehet híres filmből jó monodrámát csinálni

Lőrincz Tímea
Szabadka, 2014. szeptember 6. Lőrincz Tímea játszik a Lovas Ildikó azonos című regényének felhasználásával készült Spanyol Menyasszony című darab próbáján, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban 2014. szeptember 5-én. A darabot Urbán András rendezésében szeptember 7-én mutatják be. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Lőrinc Tímea a Hullámtörés című monodrámában Bess megformálásáért érdemelte ki a vajdasági színházi elismerést, vagyis a Pataki-gyűrű-díjat. Az előadás Lars von Trier azonos című filmje alapján készült, és Oláh Tamás rendezte.
Vágólapra másolva!

Lőrinc Tímea a Hullámtörés című monodrámában Bess megformálásáért érdemelte ki a Pataki-gyűrű-díjat, ami

a legrangosabb vajdasági színházi elismerés.

A díjat október 29-én este kapta meg. A Hullámtörés című előadás – amiért neki ítélték az elismerést – Lars von Trier azonos című filmje alapján készült, és Oláh Tamás rendezte. A darabbal kapcsolatban Lőrinc Tímea korábban azt mondta, hogy

és érdekes volt az is, ahogyan a többszereplős filmből monodrámát készítettek. Míg a film objektív, és minden szereplő szemszögét láttatja, a zentai előadás szubjektív lett, hiszen csak Bess karakterének szempontjából láttatja az eseményeket.

A történet szerint Bess — a nagyon vallásos és nagyon szerelmes lány — férje egy baleset következtében nyaktól lefelé lebénul, és arra kéri a lányt, mentse meg őt. A történet egyebek mellett arra keresi a választ, mit tenne meg egy nő a szerelméért, hol vannak a szerelem határai, mitől hátrál meg egy szerelmes ember.

Úgy látszik, Bess karaktere mindenkinek „szerencsét hoz”: a filmben Emily Watson alakította 1997-ben, és Oscar-díjra, valamint Gloden Globe-díjra is jelölték legjobb női főszereplő kategóriában.

Emily Watson a Hullámtörés-ben Forrás: Zentropa

Lőrinc Zímea a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője, másodszor jelölték a díjra, tavaly a Május van, Tisztelt úr! című darabban nyújtott alakításáért kapott jelölést. A Pataki-gyűrűt az előző évadban nyújtott

legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri,

és a délvidéki magyar színjátszás napján, október 29-én adják át. Ezen a napon mutatták be Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytánc-át 1945-ben. A délvidéki magyar színjátszás napját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egyébként háromnapos programsorozattal ünnepelte: 27-én, pénteken a kortárs vajdasági magyar szerzők felolvasószínházat tartottak, 28-án, szombaton az Újvidéki Színház vendégszerepelt, akik az Esterházy Péter művei alapján készült Kis magyar pornográfia című előadással léptek fel. 29-én, vasárnap pedig gálaműsor keretén belül hirdették ki, hogy ki kapja idén a Pataki-gyűrűt.

Szabadka, 2014. szeptember 6. Lőrincz Tímea játszik a Spanyol Menyasszony című darab próbáján Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A Pataki-gyűrű díjjal jutalmazottak egy pecsétgyűrűt és 1000 eurós (311 ezer forint értékű)

pénzjutalomat kapnak.