Kányádi Sándor emléke előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep

budai vár várhegy
Buda castle above the River Danube, Budapest, Hungary, Europe
Vágólapra másolva!
Idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat a Szentháromság téren. A könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális programmal várják az olvasóközönséget augusztus 31. és szeptember 2. között a Budai Várban. Az idei Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely, és a rendezvényt Kányádi Sándor emlékének ajánlják.
Vágólapra másolva!

A Budavári Könyvünnepet 16. alkalommal rendezik meg a Budai Várban. Idén a nyári szünet utolsó hétvégéjén a könyveké és a kulturális programoké lesz a főszerep. A rendezvény célja, hogy a kisebb kiadók is bemutatkozhassanak, és kiadványaikkal népszerűsítsék az olvasást.

A Budavári Önkormányzat és a Litea – Budai Krónika Könyvesbolt közös rendezvényén nemcsak a könyvekkel, de a szerzőkkel is találkozhat a közönség, számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. Ott lesz többek között Marék Veronika, Vásáry Tamás és Iancu Laura is. A rendezvényen

22 könyvkiadó és 6 kulturális intézmény mutatkozik be.

Többek között jelen lesz kiadványaival a Magyar Mercurius, a Magyar Napló, az Etalon, a Kortárs és a Nap Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Zenetudományi Intézet.

Idén is lesz karszalagkedvezmény. Aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen részt vevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja. A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Többek között fellép a Kaláka, Bognár Szilvia énekes, a Görömbő Kompánia, Fabók Mancsi bábszínháza, az Álomzug Társulat és a Figurina Bábszínház. A júniusban meghalt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, Budavár díszpolgára tiszteletére a Jókai Anna Szalonban emlékestet rendeznek, a Virág Benedek Házban pedig emlékkiállítással várják a költő tisztelőit.

Meghalt Kányádi Sándor

Életének 90. évében meghalt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze. Az MTI-t a költő családja tájékoztatta szerdán. Kányádi Sándor 1929. május 10-én, érdekes módon a születési anyakönyv szerint 11-én született Nagygalambfalván, a romániai Hargita megyében. Édesapja Kányádi Miklós gazdálkodó, édesanyja, László Julianna korán meghalt, Kányádi még alig volt 10 éves, mikor elveszítette.

A 16. Budavári Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely, Hargita megye és egész Székelyföld történelmi és kulturális központja. Minden nap udvarhelyszéki és kalotaszegi táncokat mutat majd be a Boróka Néptáncegyüttes, fellép a székelyföldi Evilági Együttes és erdélyi írók is bemutatkoznak. A fesztivál második napján átadják a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, idén Tatjána Voronkina orosz műfordító kapja az elismerést. A kulturális fesztivál

minden este koncerttel zárul.

Augusztus 31-én a Jazzical Trio, szeptember 1-jén Szalonna és Bandája, szeptember 2-án pedig Für Anikó lép fel a Könyvünnep színpadán. A Mátyás király Emlékévhez kapcsolódóan a Budavári Könyvünneppel egy időben a Várnegyed Galériában augusztus 30-án nyílik a Nagymesterek – Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka című kiállítás.