Az Országos Széchényi Könyvtárban mutatkozik be a Hsziling Pecsétfaragó Társaság, amelynek kiállítása szeptember 14-ig látogatható. A pecsét minden kultúrában fontossággal bír, Kínában azonban hagyományosan nemcsak a pecsétkép, hanem a pecsétnyomó kidolgozására is nagy figyelmet fordítanak.

Az egyik legősibb kínai művészeti ág, a pecsétfaragás remekműveivel ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár látogatói Hsziling Pecsétfaragó Társaság kiállításán. A tárlat hétfőn nyitott, és Tuan Csie-long, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a megnyitón elmondta, hogy a kínai selyem és porcelán az egész világon ismert művészeti cikkek, de nem kisebb múltra tekint vissza a ma még kevésbé ismert kínai pecsétfaragás is. Azt is elmondta, hogy a több mint százéves Hsziling Pecsétfaragó Társaság 2008-ban indította világ körüli útjára kiállítássorozatát, amely most az OSZK-ba látogataz utóbbi években a kínai kultúra egyik „szentélyévé” váló OSZK-ban látható most. 

A magyar közönség egyre gyakrabban találkozhat a kínai civilizáció kincseivelForrás: MTI/Mónus Márton

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára azt mondta a megnyitón, hogy a felmérhetetlen gazdagságú kínai civilizáció kincseivel a magyar közönség egyre gyakrabban találkozhat, köszönhetően a két ország egyre szorosabbra fonódó kapcsolatainak, ugyanakkor a kínai közönség is egyre mélyebben ismerheti meg a magyar kultúrát a mind gyakoribb magyar bemutatkozások révén.

Kínában nemcsak a pecsétképre, hanem a pecsétnyomó kidolgozására is nagy figyelmet fordítanakForrás: MTI/Mónus Márton

Krucsainé Herter Anikó elmondta, hogy ez a kiállítás a kínai kultúra egy szeletét mutatja be, amely ugyanakkor magába sűríti az egész kínai kultúra esszenciáját. A pecsét minden kultúrában fontossággal bír, azonban Kínában hagyományosan nem csupán a pecsétkép, hanem a pecsétnyomó míves kidolgozására is nagy figyelmet fordítanak. A kínai pecsétvésés gyökerei egybeesnek a kínai írásjelek kialakulásával. A pecsétvésés évezredek óta fejlődő esztétikai rendszere ezért a távol-keleti ország kulturális identitásának fontos része, 2009-ben pedig a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára is. A kiállítás az OSZK 5. szintjén szeptember 14-ig látható. A gondosan megmunkált pecsétnyomók mellett vagy száz kínai festményt is felvonultat, amik a hszilingi kalligráfia segítségével mutatják be a kínai művészek látásmódját.