Több tízmilliót adhatnak ezért a hangszerért

BB King
A handout picture released by the Byblos International Festival shows US blues legend B.B. King performing during a concert at the Byblos International Festival in the Lebanese city of Byblos, north of Beirut, on July 5, 2012. AFP PHOTO/HO --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / BYBLOS INTERNATIONAL FESTIVAL" == NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Akár 100 ezer dollárt is adhatnak B.B. King egyik Lucille nevű gitárjáért, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba.
Vágólapra másolva!

A várakozások szerint akár százezer dollárért, azaz nagyjából 30 milliór forintért is elkelhet idén ősszel egy Los Angeles-i aukción B.B. King egyik, Lucille nevű gitárja, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba a világhírű blueszenész. A Julien's Aukciósház közlése szerint a fekete színű, Gibson ES-345-ös modellt a zenész hagyatékából származó több másik személyes tárggyal együtt bocsátják árverésre szeptember 21-én.

Meghalt B. B. King

A legendás zenész, akit a blues királyaként emlegettek, Las Vegasban hunyt el csütörtökön - közölte ügyvédje. 89 éves korában, álmában érte a halál. King, akit elsősorban olyan halhatatlan slágerei miatt ismertek, mint a Lucille, a Sweet Black Angel vagy a Rock Me Baby, Mississippi államban született, és az 1940-es években kezdett zenélni.

Az aukcióház szerint a hangszert a Gibson cég ajándékozta Kingnek a 80. születésnapjára. A gitár fejét gyöngyházszínű berakás díszíti: a B. B. King 80 felirat, valamint egy korona látható rajta. A hangszer értékét 80 ezer és 100 ezer dollár közé becsülik a szakértők.

A zenész több másik gitárja is a Lucille nevet viselte. A legenda szerint King először azt a gitárját keresztelte el így, amelyet 1949-ben, egy lángoló arkansasi klubból mentett ki. A szórakozóhelyen koncertezett, de két férfi dulakodni kezdett egy nő miatt, és végül tűz ütött ki. B. B. King végül az életét kockáztatva rohant vissza a lángok közé a bent felejtett gitárjáért. Az aukciósház szerint amikor King megtudta, hogy a szóban forgó nő neve Lucille, róla nevezte el gitárját, hogy emlékeztesse magát,

soha ne verekedjen, vagy fusson be egy lángoló épületbe egy nő miatt.

Kinget 1990-ben George H.W. Bush akkori amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetésével (National Medal of Arts) jutalmazta. A szeptemberi aukción erre a kitüntetésre, valamint King turnébuszára, ékszereire és ruháira is licitálhatnak az érdeklődők. A többszörös Grammy-díjas zenész 2015-ben halt meg, 89 éves korában.