Illusztrációs fesztivált rendeznek a PIM közreműködésével

Demeter Szilárd
Vágólapra másolva!
Először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása, a legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.
Vágólapra másolva!

A Graphifest keretében, október második felében rendezik meg az első Budapesti Illusztrációs Fesztivált. A cél egyértelműen az illusztrációs művészetek megújítása, és a legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt mondta, „Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel.” A fesztivál művészeti vezetője, Herbszt László grafikus szerint

a hazai gyermekillusztráció világszínvonal-közeli, de a kortárs felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell.

Azt mondta, a hazai illusztráció a rendszerváltásig erőteljes vonulatot jelentett, azt követően azonban a dolog megszakadt, a felfelé ívelő szakasz a kétezres évek első felében indult meg újra, de leginkább csak a gyermekillusztrációk tekintetében.

Révész Emese művészettörténész a sajtótájékoztatón elmondta, az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál október 16-tól 30-ig fog tartani, és egyéves előkészítő munka előzte meg. Magyarországon Miskolcon, Győrben, Salgótarjánban és Békéscsabán is tartanak grafikai biennálét, de egyik sem foglalkozik a kortárs illusztráció bemutatásával. A fesztiválra kiírt pályázat egyik fontos célközönsége a fiatal hazai grafikus színtér, a másik pedig a kiadók, amelyeket

arra szeretnének ösztönözni, hogy végre megjelentessenek felnőtt irodalmi illusztrációs köteteket.

A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös, nyílt pályázatát négy kategóriában írták ki:

  • fikciós gyermek- és felnőtt szépirodalom;
  • nem fikciós, természettudományos jellegű illusztrációk;
  • kötött szépirodalom;
  • szöveg nélküli képkönyvek kategóriában

várják a műveket augusztus 30-ig. A pályamunkákból válogatott tárlatokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, valamint a Peőfi Irodalmi Múzeumban láthatja majd a közönség. A kötött szépirodalom kategóriában három idén évfordulós alkotó, a száz éve meghalt Ady Endre és Csáth Géza, valamint a negyven éve meghalt Örkény István műveihez kapcsolódó pályaműveket várnak, a legjobb alkotásokból a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeznek kiállítást. Révész Emese azt is mondta, „1957-ben és 1977-ben is rendeztek kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady-művekhez kapcsolódó illusztrációkból,

A Csáth-jubileumon jelenleg is van egy kiállítás a PIM-ben, az ő munkássága nagyon alkalmas arra, hogy általa 21. századi tartalmakat közvetítsünk képileg is. Örkény könyvei eleve összekapcsolódtak a kortárs grafikával, gondoljunk csak Réber Lásló rajzaira az egypercesek mellett”.

Herbszt László azt mondta Csáth Gézáról, hogy „crossover figura” volt, hiszen nemcsak író volt, hanem orvos, zeneszerző és naplóit maga illusztrálta. Szerinte Adyt aktualizálni kellene, így itt az ideje, hogy gondolatai, világa az illusztrációkban 21. századi módon jelenjen meg. A világhírű francia illusztrátor, Serge Bloch vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást a PIM megvásárolja gyűjteménye számára.

A fesztivál keretében olasz, szlovák, cseh és japán illusztrátorok munkái is láthatóak lesznek, workshopokat is rendeznek. A tervek szerint a tárlatok anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításon fog megjelenni, kétnyelvű katalógus kíséretében.
Demeter Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a PIM-ben 2020-tól elindulhat egy gyermekirodalmi központ. Az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázatának technikai részetei itt találhatók.