Vágólapra másolva!
Az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény váljon. Így lehet a legrövidebben megragadni az Uránia Nemzeti Filmszínház OkosMozi programját, amit a tavalyi sikerek után idén is folytatnak. Októbertől tízszer vetítik ingyenesen iskolás csoportoknak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.
Vágólapra másolva!

Az előző tanítási félévben körülbelül 2700 középiskolás látta díjmentesen a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, Enjoy Art! mottóval fémjelzett program keretében. A nagy érdeklődésre való tekintettel pedig a 2019/20-as tanévben is folytatódik az OkosMozi program, aminek célja az, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény váljon. Az OkosMozival kapcsolatban az egyik diák elmondta: „szerintem attól volt gyönyörű a Ruben Brandt, a gyűjtő, hogy ennyi kulturális utalás volt benne. Ha nem lett volna, akkor csak egy tini-thriller lett volna. De így már az elején a kisfilm kíváncsivá tett, hogy mi minden van elrejtve.

tudat alatt folyamatosan ez foglalkoztatott.”

Egy tanár pedig azt mondta, „a Ruben Brandt, a gyűjtő egy összművészeti alkotás. Akár egy féléves projekt is lehetne a film megnézése után, hogy feldolgozzuk a mögöttes dolgokat is. Mert nemcsak művészetről szólt, hanem komolyan kapcsolódik az élethez is, ami a diákokat is érintheti. Kapcsolódhat ahhoz, amit hoznak magukkal, az élettörténetükhöz vagy ahogyan a művészetet használják, hogy kifejezzék magukat.”

Forrás: Mozinet

Az Uránia Nemzeti Filmszínház

októbertől 10 alkalommal ingyenes délelőtti iskolai vetítés keretében ismét műsorra tűzi

Milorad Krstic sokszorosan díjnyertes alkotását. Jelentkezni írásban az [email protected] e-mail címen lehet legkésőbb 2019. szeptember 25., szerda, 12 óráig. Egy intézmény egy alkalomra jelentkezhet, legalább 50, legfeljebb 425 fővel. A vetítésen tanulói jogviszonnyal rendelkező – 12 év fölötti – diákok vehetnek részt, valamint a jelentkezési lapon megadott számú kísérő tanár. A vetítések 10 perc terjedelmű prezentációval kezdődnek.

A magyar James Bond-film hozhatja el az újabb magyar Oscar-jelölést

Mint megírtuk, Milorad Krstić filmje, a Oscar-esélyes a legjobb egész estés animáció kategóriájában. A Budapesten élő rendező igen szokatlan rajzfilmet rendezett: munkáját nem animációs, hanem élőszereplős klasszikusok ihlették Eisenstein munkáitól Bergman életművéig, és a Ruben Brandt, a gyűjtő is hemzseg a filmtörténeti utalásoktól. A rendezővel a film sajtóvetítése után beszélgettünk.

A filmben található művészeti utalások feldolgozásához sok segítséget nyújt az OkosMozi program honlapja is, ami művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva – Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet – izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de

a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt.

Milorad Krstic, az animációs akció-thriller rendezője elmondta: „Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat.”

A tantermeken kívül a fesztiválokon is folytatódik a film diadalútja. A Ruben Brandt, a gyűjtő vasárnap elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a Duna Filmfeszten a szerbiai Szendrőn, a rendező Milorad Krstic pedig külön alkotói díjat kapott.