Új minifesztivál indul Budapesten május végén

Nakedband
Vágólapra másolva!
A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül szerveznek minifesztivált. A jövő héten induló sorozat első állomásai Budapesten lesznek, aztán a rendezvény leköltözik Balatonboglárra.
Vágólapra másolva!

Új műfajban szerveznek rendzevényt az idén már 9 éves Babel Sound világzenei fesztivál megálmodói. Az új fesztivál neve Babel Jazz Fesztivál, ami el is árulja, mi ez a műfaj. A rendezvény kétszer három napos lesz, május 27-től 29-ig tart az első etap Budapesten. A második rész pedig Balatonbogláron lesz május 30. és június 1. között. A budapesti fesztivál helyszíne a Darshan udvar, ahol május 27-én a líraiság mestereként emlegetett izraeli Subtex duó lép fel: a formációt a Chick Corea és Avishai Cohen oldalán is feltűnt zongorista, Gadi Lehavi, és a legnevesebb jazzintézményben, a Berklee College of Musicon diplomázott Yoav Eshed gitáros alkotja. A második napon, május 28-án a Luxemburgból érkező Dock In Absolute lép fel. A trió

Jean-Philippe Koch zongorista kompozícióit ötvözi a jazz, a klasszikus zene és a rock különböző stílusaival.

A budapesti minifesztivált május 29-én az izraeli Shalosh Trió és a Babel Sound közönsége előtt már jól ismert izraeli énekesnő, Tula Ben Ari közös koncertje zárja. A Shalosh orientális, progresszív jazz-rockot hoz, Tula Ben Ari pedig a jazz, a soul és a mediterrán népzene mestere. Spanyolul, héberül, ladino nyelven és arabul is énekel. Egyébként mindhárom zenekar fellép a fesztivál második, balatonboglári részén is.

Shalosh Forrás: Babel Jazz Fesztivál

Balatonbogláron a Tenisz Klub területe és a Babel Camp Pinceklubja adja a zenei találkozások helyszínét. Itt a fenti fellépők mellett a magyar zenészekből álló The Transform Quintet is fellép. Ezen a napon lép fel a már említett izraeli Shalosh Trio és Tula Ben Ari, akiket a Babel Sound közönsége által már ismert belgrádi Nakedband követ súlyos funk őrülettel. A napot a Babel Jazz Verseny győztese, a Fekecs Ákos Project zárja.

A Nakedband Forrás: Babel Jazz Fesztivál / Juliana Voloz

Május 31-én egy, a jazzben még mindig ritkaságnak számító női szaxofonos, a holland Kika Sprangers lép fel öttagú formációjával. Őt a budapesti fesztiválon is fellépő izraeli Subtex duó, majd a Berlin és Felsőörs között ingázó gitárlegendánk, Snétberger Ferenc követi.

A zárónapon, június 1-jén a bolgár multiinstrumentalista, Nikolai Ivanov játszik, aki egy looper pedállal operálva képes több szólamot és „több hangszeren” is játszani. Borbély Mihály és Binder Károly duójának koncertjén Bartók, a népzene és az amerikai zenei tradíció is „szóba kerül” majd. A fesztivál zárásaként pedig a Nakedband ad ráadáskoncertet.