Újabb anyagokkal, versekkel, rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővült az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából született online hangoskönyv, a Hallgatni Aranyt! honlap.

Bővült a Hallgatni Aranyt! honlap, amit Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából indított el – egy nagyszabású projekt részeként – a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) még 2017-ben. A honlapon található hangoskönyv a költőóriás legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából áll. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a projekt újdonságait ismertető sajtótájékoztatón pénteken elmondta, a honlapon hangzóanyag formájában, színművészek tolmácsolásában ingyenesen érhetők el a költő jelentős művei. Az online hangoskönyv eddig Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazta,és  projektet 2019-ben újabb 15 verssel, valamint rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővítették. Kucsera Tamás Gergely azt is elmondta, hogy a projekt jó példa arra, hogyan lehet számos művészeti ágat bevonva magas művészeti értéket létrehozni, kihasználva a jelenkori technika előnyeit a régi értékek megőrzése mellett. Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója elmondta, hogy céljuk volt, hogy a kiválasztott színészek korlenyomatot hagyjanak az utókor számára, amelyből kiderül, miként értelmezték a 21. század elején Arany János műveit. A honlapon elérhető Arany-túra interaktív látványtérképe a szórakozató ismeretterjesztés szándékával készült, és a Hallgatni Aranyt! oldal verseinek, leveleinek legfontosabb helyszíneit tartalmazza, valamint Arany János életének és pályafutásának meghatározó falvait, városait is bemutatja – ezt már Markovits Ferenc rendező, az interaktív térkép ötletgazdája, projektvezetője mondta. Az oldalon elérhető 146 vers és 70 levél között 40 olyan akad, amely valamilyen módon kapcsolódik a költő valóságos és képzeletbeli utazásaihoz. A korabeli térképen látható helyszíneknél megtalálható minden olyan szöveg is, amely valamilyen módon oda kapcsolható. A túrát Ferenc Tamás grafikusművész illusztrációi, számos új és régi fotó, a költőről és a városról szóló videó, útvonalleírás, városbemutatás teszi teljessé. A honlapon megtalálhatóak azok a kisfilmek is, amelyekben Arany Jánossal kapcsolatos gondolataikról beszélnek különböző foglalkozású, korú, élethelyzetű emberek.

Egy svájci parasztház padlásáról tért haza Arany János levele

Különleges levelet adományoztak az Országos Széchényi Könyvtárnak. A levél már jó pár éve egy svájci parasztház padlásán lapult, mire végre előkerült. Kalandos utat bejárt levelet kapott az Országos Széchényi Könyvtár. Arany János és az Ercsey-család között több mint kétszáz levélváltás történt, és a nemzeti könyvtárnak adományozott levél lehetett az első, amelyet a költő a Nagykőrösre költözése után írt Nagyszalontára.

Náray Erika színművész, az AranyÓra országjáró rendhagyó irodalomórák háziasszonya a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a honlapot népszerűsítette az a tavalyi évben indult kampány, amelynek keretében színművészek közreműködésével rendhagyó irodalomórákat tartottak közép- és általános iskolásoknak országszerte és a határon túl is. A klasszikus irodalomórákat kiegészítő, sok érdekes, izgalmas információt tartalmazó programmal két év alatt több mint 20 helyszínen jártak, a 2019-es kampány során 12 intézménybe, több mint 1200 különböző hátterű 14-18 éves diákhoz jutottak el.