Százezres közönség, világsztárok és több száz program Zamárdiban

Strand fesztivál 2018
Vágólapra másolva!
Augusztus 20-24. között hetedszer nyitja meg kapuit Zamárdiban a STRAND és a B my Lake fesztivál. Hét évvel ezelőtt a MOL Nagyon Balaton keretében azzal a szándékkal indult útjára e két esemény, hogy augusztus végén - akkor, amikor a tóparti helyek jó része bezár - turistákat vonzzon a Balatonra. Az idei évben várhatóan minden eddiginél többen érkeznek Zamárdiba ezen az öt napon. A STRAND legnagyobb vonzerejű világsztárja Dimitri Vegas & Like Mike, Anne-Marie, a Bastille, Jason Derulo, Jonas Blue és John Newman, míg a fesztivál szomszédságában zajló B my Lake-en Sven Väth, a Tale of Us, Adam Beyer és Amelie Lens koncertét várják a legtöbben. A STRAND és B my Lake azonban jóval tartalmasabb kínálattal bír, mint ami a plakátokról kiderül. Összeállításunkban ennek bemutatására teszünk kísérletet.
Vágólapra másolva!

STRAND Fesztivál

Augusztus 20.

A nemzeti ünnepen várható kánikulához igazodva már délben megnyílnak a STRAND Fesztivál kapui, a kemping pedig még korábban, reggel 10-től várja a fesztiválozókat.

A IV. Petőfi Zenei Díj kétórás show-ja este 8-kor indítja az idei STRAND Fesztivált. A műsorban – amelyet az M2 Petőfi TV élőben közvetít – 12 kategóriában adnak át díjakat a hazai könnyűzene legjobbjainak.

A Petőfi Zenei Díj zárásaként este 10-kor a Balaton legnagyobb tűzijátékára kerül sor, amely különlegessége, hogy a látványos petárdák 300 méter szélességben borítják majd be az égboltot.

A tűzijáték után a Nagyszínpadon John Newman ad koncertet, majd a Follow the Flow koncertje és a Balaton legnagyobb Necc Party-ja zárja a napot – másnap reggel.

Világsztárok a STRANDon

Soha nem látott számban érkeznek világsztárok az idei STRAND Fesztiválra! A Nagyszínpadon egymásnak adja a mikrofont a Bastille, Jason Derulo, Jonas Blue, Steve Aoki, a legnagyobb érdeklődés pedig az Anne-Marie és a Dimitri Vegas & Like Mike nevével fémjelzett pénteki napot övezi. A többi színpad külföldi sztárja között találjuk a Sigma, az Ofenbach és a Modestep legénységét, valamint Fix Stevensont és a Culture Shockot.

Strand fesztivál 2018 Fotó: Rockstar Photographers

Erős hazai kínálat - új színpadok a STRANDon!

Nem túlzás azt állítani, hogy a STRAND magyar zenei kínálata miden igényt kielégít. A Nagyszínpadon koncertező Halott Pénz, Wellhello, Majka, Punnany Massif és Rúzsa Magdi mellett 10 helyszínen összesen 180 előadó szerepel a programban. A fokozott érdeklődéshez igazodva nő a színpadok száma is az idei STRANDon.

Először jelenik meg a fesztivál kínálatában a városközpontként működő, impozáns Magenta Univerzum, amelynek színpadán négy napon át hazai- és külföldi sztárok koncerteznek.

A Borsodi Színpad programját magyar zenészek-művészek állították össze. Egy egész nap jut itt az Irie Maffia, Pixa, az Animal Cannibals és a Random Trip baráti körének.

A népszerű Tábortűz helyszín szervezője idén Járai Márk, a Halott Pénz énekese, aki négy napon át a hozzá közelálló előadókat látja itt vendégül.

A Petőfi Rádió új helyszíne a Petőfi Part, ahol napközben a fő sávban lányok állnak a DJ-pultba.

Nemcsak zene...

A STRAND Fesztivál – nevéhez hűen – már napközben is rengeteg játékkal várja a strandolni vágyókat.

Természetesen idén sem maradhatnak el a STRAND napi csatái: lesz kötélhúzó verseny, kidobós, vízicsata és STRAND Hero csata. Szintén kötelezőnek mondható STRAND program a Nagy STRAND Kaland, ahol idén is 3-6 fős csapatok versenyezhetnek egymással kincskeresés, tutajépítő verseny, illetve a Ki Mit Tud? alkalmával. Újdonság, hogy idén minden nap lesz homokvár építő verseny, STRAND Warrior ügyességi pálya és naponta más-más kihívással vár majd a Mindcrime kitelepülése, a Szabadulószoba, amelynek fővédnöke a Margaret Island zenekar.

A STRAND Art helyszín alkotó programjainak összeállításában Sena segítette a fesztivál szervezőit. Lesz tradicionális afrikai ruha dekor tanulás, ghánai adinkra szimbólumokkal textilfestés, ékszeralkotás újrahasznosított anyagokból vagy éppen saját STRAND póló készítés – mindennap déltől egészen kora estig.

A STRAND Festőiskolájában minden nap déltől más-más technikával, a Manzart rajziskola és művészeti műhely gyakorlott és rendkívül népszerű tanárai segítségével lehet majd kreatívkodni. A helyszín fővédnökei a Blahalouisiana tagjai, akik maguk is részt vesznek majd néhány foglalkozáson.

„30 éve szabadon" címmel a rendszerváltás évei, illetve a Páneurópai Piknik elevenedik meg a STRAND múltidéző helyszínén, ahol Ef Zámbó István által átalakított Trabant is megtekinthető majd.

Ef Zámbó István alkalmi tárlata a Magenta Univerzumban látogatható.

Idei újdonság a STRAND Songland helyszín, ahol minden nap 15 órától az egyik legtöbbet foglalkoztatott dalszövegíró (és nem utolsósorban a JETLAG frontembere), Molnár Tamás várja majd az érdeklődőket vendégeivel, többek között Bérczesi Robival (Hiperkarma), Ecküvel (Hősök), Csorba Lócival (Lóci játszik) és minden nap izgalmas kihívásokkal. A legjobb dalszöveg részletek a STRAND aftermovie dalába is bekerülhetnek!

Most is kinyit majd a Diákhitel Kávézó, ahol naponta izgalmas, érdekes előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt a STRAND vendégei. Megismerhetjük a Kárpáti család sikerének titkát, Sebestyén Balázs a média útvesztőjéről mesél, előadást tart Hevesi Kriszta és Zacher Gábor, fellép Dombóvári István, a szerelem pszichológiájáról beszél Matyi Csongor, kerekasztal beszélgetést tart a MINDSET, és itt lesz Dr Csernus Imre is.

Újdonság, hogy idén a WOW Hungary Óriáskerékre is felülhetnek majd a Balaton partján fesztiválozók, hogy koncert előtt, közben vagy után élvezhessék a festői kilátást – amit egyébként a bungee jumping, vagy a katapult csúcsáról is megtehetnek a bátrabbak. Akik nem vágynak a magasba, azokat a STRAND dodgem autói várják sok-sok szeretettel.

Fluor Mozija néven jelentkezik a kertmozi, amelynek programját a Wellhello frontembere állította össze, kizárólag magyar kultfilmekkel a kínálatban.

A STRAND Fesztiválon ezúttal is számos érdekes civil kezdeményezéssel találkozhatunk. A Civil Part keretében kint lesz a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Magyar Cserkészszövetség, a Fesztivál Önkéntes Központ, a Hallás Társasága" Alapítvány, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Kapcsolj! programmal, az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány, a Soproni Egyetem, a Fiatalok a Nukleáris Energetikáért és a ZABHEGYEZŐ Gyerekanimátorok Egyesülete.

STRAND Fesztivál 2018 Fotó: Rockstar Photographers

Segít a STRAND!

Hazai és világsztárok bevonásával zajlik a STRAND Fesztivál legfontosabb két ügye, amelyekre a nagy számú hazai közönség figyelmét szeretnék felhívni. A STRAND-ra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – arra kérik, készítsenek el és dedikáljanak egy-egy papír aranyhalat, a fesztivál szervezői pedig minden elkészült mű után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10.000 Forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A várhatóan jelentős bevétel mellett legalább ilyen fontos az a publicitás, amelyet az akció élvez majd a fesztiválon, a médiában és a sztárok felületein. Ugyanilyen aranyhalat a fesztivál hivatalos shopjaiban bárki vásárolhat, a befolyt összeg pedig teljes egészében a rászoruló gyerekeké.

A STRAND másik fontos témája ugyancsak az oktatáshoz kapcsolódik. A MédiaUnió 2019-es topikja a tanári pálya megbecsülését célozza. Ennek apropóján a STRAND fellépőit kérték arra, hogy a koncertjeik közben meséljenek azokról a tanáraikról, akiknek sokat köszönhetnek, akikre szívesen gondolnak vissza. A fesztiválon működő kivetítőkön a koncertek között többek között ezeket a reklámfilmeket is vetítik majd.

B my Lake

Világklasszis LineUp

Indulása óta az elektronikus zene legkiválóbb artistjait gyűjti csokorba a B my Lake Fesztivál. Előremutató szemléletének és világszínvonalú programjának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja" díjat a holland European Festival Awards-on. 2019-ben Zamárdiban lép fel Sven Väth, Tale of Us, Adam Beyer, Amelie Lens, Pan-Pot, Charlotte de Witte, I hate models, Julian Jeweil, Sasha, Sam Paganini, Stephan Bodzin, Recondite (Live), Rødhåd, Chris Liebing és még nagyon sokan mások.

Újra Magyarországon a Drumcode Night

A világ egyik legnagyobb techno kiadója, az Adam Beyer által vezetett Drumcode érkezik a B my Lake-re. Augusztus 22-én 12 órányi Drumcode a fesztivál nagyszínpadán. Adam Beyer, Amelie Lens, Pan-Pot, Julian Jeweil, Ramiro Lopez és Jay Lumen váltják egymást a pultban egészen reggelig.

B my day

Pénteken és szombaton már egészen korai órákban robban a fesztivál programja. Augusztus 23-án 18 órakor Sven Väth áll a lemezjátszók mögé. Naplementés szettje kihagyhatatlan program a B my Lake résztvevőinek, augusztus 24-én pedig a Mind Against 4 órás szettje nyúlik bele a naplementébe.

Extra programok

SUP deszkák, nemzetközi gyakorlattal rendelkező oktatók és teljes minőségi felszerelés biztosított a helyszínen minden nap 10-20 óráig. Akár a 6-8 fős SUP deszkák is kipróbálhatók.

Izgalmasan hangzik a SUP jóga és az esti SUP-túra is a Balaton legszebb partszakaszán.

Ha meghúztad a hátad, vagy sajog a vállad, akkor a thai masszázst is igénybe veheted a fesztivál területén.

DJ Workshopok minden nap

Idén azoknak is kedvez a fesztivál, akik szeretnék kipróbálni a DJ eszközöket. Rengeteg szintetizátor, különféle vezérlők, midi kontrollerek várnak szakértő személyzettel a Novation és a Zaj Stúdió jóvoltából. A hazai szcéna szereplői pedig eligazítanak a zene világában minden nap a workshopokon.