A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehőseiről készült alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta hétfőn.

Hétfőn ünnepélyes keretek között mutatta be a Magyar Posta azt a bélyegblokkot, amire a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehősei kerültek. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában rendezett ünnepségen az MTVA és a Magyar Posta Zrt. vezetői bocsátották forgalomba a három bélyegképből álló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot.

Süsü, a Királyfi és a Sárkányfű árusFotó: Szabó Gábor - Origo

Az eseményen Papp Dániel, az MTVA megbízott vezérigazgatója elmondta, hogy a példaértékű bábfilmsorozat egyike azoknak az alkotásoknak, amelyekre mind a múltban, mind a jelenben, mind a jövőben büszkék lehetnek. Süsü generációkon átívelő értékteremtő és példamutató szerepe arra ösztönözte a közmédia vezetését, hogy felkérjék Csukás Istvánt, írja meg a zenés bábjáték következő részeit. Azt is elmondta, hogy Csukás István a Süsü, a sárkány-nyal olyan mesét írt, ami a gyerekek mellett a felnőttek számára is hordoz mondanivalót. Süsü hangja, Bodrogi Gyula színművész az ünnepségen elmondta, hogy a mai napig bárhová megy, bárhol szerepel, a hangja alapján Süsühöz kötik.

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehőseiről készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrai Péter, a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyettese azt mondta, a bélyeg maga a történelem, mert

ha valami postabélyegre kerül, az bekerül a történelembe, így Süsü is a történelem része lett. Azt is mondta, a Magyar Posta a fiatalokhoz is szeretne szólni a mesehősöket bemutató bélyegekkel, terveik szerint jövőre folytatják a sorozatot.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült el. A filatéliai bélyegkülönlegesség a főszereplőket sorakoztatja fel, középen a jószívű sárkány látható, mellette foglal helyet legfőbb segítője, a Királyfi a Királylánnyal és a Kiskirályfival, valamint az Öregkirállyal. Jobbján a Dadus, a Kancellár és a Sárkányfű árus látható. A boríték az udvar nyüzsgő életét jeleníti meg, a bélyegzőn pedig a tér közepén álló kútból fel-fel bukkanó, vizet köpő hal látható.

Weisenburger István grafikusművész a bélyegblokk hétfői forgalomba bocsátásánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A beszédek után Papp Dániel és Forrai Péter alkalmi bélyegzővel látták el a bélyegkülönlegességeket. A hétfői eseményen jelen volt Bodrogi Gyula mellett Takács Vera, a sorozat dramaturgja és Lévai Balázs, Lévai Sándor bábtervező fia. A művészek az esemény végén aláírták a bélyeg alkalmi borítékját, amelyet a Magyar Posta a közmédia Jónak lenni jó! című jótékonysági műsora számára ajánlott fel.