Budapesti árverésen lehet megvenni a világ egyik legvékonyabb óráját

Függőóra
Vágólapra másolva!
Majdnem 200 tételt felsorakoztató óraaukciót tartanak október végén a MOM Kulturális Központban. A kollekcióban ott van az iraki légierő hivatalos órája, Maradona kedvence, de a búvárok és a hollywoodi sztárok kedvelt órája, a Panerai Luminor is. Az egyik legérdekesebb tétel pedig egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórája.
Vágólapra másolva!

Október 21-én hatalmas óraakciót tartanak a MOM Kulturális Központban. A 180 tételes katalógusban a legnagyobb presztízsű márkák munkái szerepelnek.

Luxus

Az árverésen a luxuskategóriát a világ talán legismertebb óramárkája, a Rolex uralja majd. Az sokat elárul a márka keresettségéről, hogy hosszú várólistára kerülhet, aki csak úgy besétál egy Rolex márkaboltba. A svájci óramanufaktúra egyébként még mindig családi kézben van, és modelljei a mai napig jó befektetésnek számítanak akár rövid-, akár hosszútávon is. Az árveréseken beszerezhető különleges darabok iránt talán még nagyobb az érdeklődés. Az októberi aukció egyik legérdekesebb Rolexe a GMT-Master II karóra lesz. Az 1955-ben bemutatott eredeti modell hivatásos pilótáknak készült, később pedig a világutazók egyik kedvenc karórájává vált. Az aukción 1,3 millió forintról indul a GMT-Master II. A sportos Rolexek mellett a klasszikus modellek is szerepelnek az árverésen: lesz egy bőrszíjas, arany Sky-dweller, a ritkaságokat pedig a Rolex Datejust Oyster kvarcóra képviseli majd. Ez abban az időszakban került piacra, amikor a svájci óragyártó cégek

megpróbálták felvenni a versenyt az olcsó kvarcórákat gyártó japán vállalatokkal.

Rolex Datejust Oyster Forrás: Istvan Slezak

Hasonló a helyzet a Breitling két kijelzős Navitimerével is. Az 1884-ben alapított svájci cég már egész korán, 1914-től készített speciális karórákat pilótáknak. Az egyik leghíresebb megrendelőjük az amerikai légierő volt, később pedig, a '80-as években az iraki légierő is ilyet rendelt a pilótáinak. Az óra egyik érdekessége, hogy az analóg számlap alján van egy digitális kijelző is, valamint a forgathtató lünetta logarlécként is használható. A Breitling Navitimerére 240 ezer forinttól indul majd a licit.

Kép: Navitimer

A repülési mellett a hajózási szakembereket kiszolgáló óra is lesz az aukción. Az Ulysse Nardin már a 19. században készített tengerészeti kronométereket, és beszédes adat, hogy

a 150 éves cég óráit már 50 ország tengerészeténél használták.

Az aukción szerepel egy, a 150 éves évfordulóra készített Chronométre Marine 1846, és lesz egy Corum Admiral's Cup karóra is, amit kifejezetten vitorlázóknak ajánlanak. Az kollekcióban szerepel egy Panerai Luminor is, ami 300 méteres víz alatti mélységben is bírja a nyomást. Az eredetileg professzionális búvárórákat készítő olasz családi manufaktúra termékeit rengeteg hollywoodi sztár hordja már.

Sportos

Szerepel a katalógusban az 1853-ban Svájcban alapított Revue Thommen óramanufaktúrától egy mérnöki szempontból érdekes óra, az Altiland. A 3in1 óra felnyitható számlapja alatt egy mechanikus magasságmérő található, a tokba ezen felül egy iránytűt is be lehet helyezni.

Revue Thommen Altiland Forrás: Istvan Slezak

A TAG Heuer céget mindig is az innováció, az autó- és motorsporttal való szoros kapcsolat jellemezte. Leghíresebb modelljük az élénk színű és szokatlanul szögletes Monacót a híres színész, Steve McQueen is viselte. A modellt többször is felfrissítették, az árverésen az eredeti design és az újabb Forma 1-es modellek, például a Senna Edition is szerepelnek.

Hublot Big Bang Forrás: Istvan Slezak

Az aukció legdrágább tétele a sporthoz kapcsolódik. Rengeteg világhírű focista szereti a Hublot Bing Bangjét. Maradonáról például lehet tudni, hogy általában két Hublotot visel egyszerre. Az árverésen szereplő Big Bang 4,7 millió forintról indul.

Technikai bravúrok

A Revue Thomment az óráikba épített ébresztő tette az „elnökök óragyártójává”. A Cricket, azaz a 'tücsök' az ébresztőjéről kapta a nevét. A jellegzetes hangot az óratokjába épített kettős fallal érték el, a keletkező hangot a külső, lyukacsos réteg továbbítja, amely 20 másodpercen keresztül hallható. Az első Cricket modellt

az Egyesült Államok 33. elnöke, Harry Truman kapta ajándékba a szerkezet feltalálójától.

Truman szinte minden nyilvános szereplésekor használta, így nem véletlen, hogy ez lett az amerikai elnökök elsőszámú kiegészítője. Többek között Eisenhower és John F. Kennedy is hordták a tücsköt. Az aukción szereplő modell 380 ezer forintról indul.

Revue Thomment Cricket Forrás: Istvan Slezak

Az autógyártókhoz hasonlóan az óraiparban is szeretnek versenyezni a gyártók. Alapvető technikai kihívás a gyártóknál, hogy ki tud minél több komplikációt belezsúfolni a már amúgy is kis óratokokba. A lehető legvékonyabb óra kategóriában komoly verseny alakult ki, és a legnagyobb gyártók szálltak versenybe az elmúlt évszázadokban. A Bulgari 2018-ban bemutatott Octo Finissimo Tourbillonja a maga 42 mm átmérőjű és 3,95 mm vékonyságú óratokjával

jelenleg a világ legvékonyabb automata karórája.

Az árverés legrégebbi darabja egy 29 mm átmérőjű, 200 éves női függőóra, amely dupla tokjával és üveggel fedett aprócska számlapjával együtt is csak 2,7 mm, a benne rejlő, szerkezet pedig 1,8 mm vastagságú. Ennek az órának az alkatrészei természetesen kézzel készültek, nem számítógéppel tervezték, és gépekkel gyártatták le őket. Az órát egyébként egy ismeretlen mester készítette, és valószínűleg 100 évig tartotta a legvékonyabb óra rekordját.

Az ismeretlen mester egykor rekorder függőórája Forrás: Istvan Slezak

Ugyanis 1907-ben jött a Jaeger-LeCoultre, és megalkotta a Calibre 145 zsebóráját, amely 1,38 mm vastagságával máig a legvékonyabb óra a világon. 1994-ben a Calibre 849 is csak 1,85 mm-rel tudta követni, de a dobogó harmadik fokára valószínűleg még máig is felfér a most aukcióra kerülő arany függőóra, amelynek szerkezetét kulccsal kell felhúzni. A mesterműre 240 ezer forintról indul a licit.

Rekordok

A Jaeger-LeCoultre számos órakészítési rekordot tart. Az ő nevükhöz fűződik az Atmos asztali óra is, amely többek között etil-klorid tartályának köszönhetően a hőmérséklet változásával képes járástartalékot képezni, azaz emberi beavatkozás nélkül önjáró, örökmozgó. Az előző árverésen több mint hatszoros áron, 1,9 millió forintért kelt el egy mérnöki csodának számító Atmos, idén azonban tovább emelik a tétet: egy egyedi gyűjtői darabbal álltak elő a szakértők, amelyet egy régi csillagtérképpel és 4 híres asztrológus képmásával díszítettek.

Az óragyártás trendjeinek utóbbi évtizedekben tapasztalt megváltozása magával hozott némi nemiű keveredést is. Az órapiacot már évtizedek óta uralják a nagyméretű, maszkulin karórák, ami azt jelenti, hogy a régebbi férfi karórák ma már éppen a női, avagy uniszex méretnek felelnek meg.

Azoknak a hölgyeknek, akik inkább ékszerként tekintenek a karórára, a legnagyobb divatházak, mint a Bulgari, Cartier, Chopard mellett a nagy svájci óragyárak, mint az Omega, IWC, Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre is kedveznek. Ezek az órák jellemzően exkluzív anyaghasználatukkal és kivitelezésükkel, illetve a gyémánt minden árnyalatának felhasználásával próbálják felvenni a versenyt a hagyományos ékszerekkel.