Egy erős telefonos beugratás miatt indított vizsgálatot az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia.

Vizsgálatot az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia, hogy kiderítsék, ki és honnan hívta fel John Banville ír írót a hivatalos bejelentéssel egy időben, azt állítva, hogy ő kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. Banville a hétvégén beszélt a The Irish Times ír napilapnak arról, hogy csütörtökön egy telefonáló, aki Mats Malmként, a Svéd Akadémia szóvivőjeként mutatkozott be, arról tájékoztatta, hogy neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

John BanvilleForrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

A férfi később újból felhívta, és telefonüzenetet hagyott, amelyben azt állította, hogy az akadémia az utolsó pillanatban visszavonta a díjat, mert a tagjai nem értettek egyet a döntésben. Banville szerint a telefonos beugratást valószínűleg olyasvalaki követte el, aki le akarta járatni az akadémiát. „Az az érzésem, hogy nem ellenem irányult valójában. Szerintem azt gondolta, hogy nagy botrányt csinálok a sajtóban, és ez újabb vitát vált ki az akadémia tagjai között” – mondta az író a lapnak. A történet egyik legérdekesebb része, hogy Banville megpróbálta visszahívni a számot, amelyet a telefonja rögzített, és az a Svéd Akadémia irodájában csöngött ki. Malm a dpa hírügynökséghez eljuttatott e-mailjében közölte, hogy az akadémia ellenőrzi a telefonok híváslistáját, hogy megállapítsák, honnan hívhatták az írót, és vajon tényleg az akadémia központjából érkezett a hívás, vagy csak valaki úgy akarja beállítani.

Az osztrák Peter Handke a 2019-es irodalmi Nobel-díjas

Október 10-én, csütörtökön jelentette be a Svéd Akadémia, kinek ítéli oda a legjelentősebb irodalmi elismerésnek számító irodalmi Nobel-díjat. Az idei a díjazottak száma miatt rendkívüli év, ugyanis korábban soha nem fordult elő olyan, hogy két külön díjat adtak volna át. Korábban soha nem fordult elő a lassan 120 éves irodalmi Nobel-díj történetében, hogy egyszerre két díjazottat is bejelentsenek.

A Svéd Akadémia képviseletében csütörtökön Malm jelentette be, hogy a 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónőnek, a 2019-es díjat pedig Peter Handke osztrák írónak ítélték oda.
Az akadémia tavaly egy szexuális zaklatási ügy kirobbanása és a díjazottak nevének kiszivárogtatása miatt súlyos válságon ment keresztül, ezért az irodalmi Nobel-díj átadását is egy évvel elhalasztották. A megújult akadémia idén ezért hirdetett dupla irodalmi Nobel-díjast.