Négy évtizeddel ezelőtt ellopott festmények kerülhettek elő Németországban. Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területéről ellopott öt alkotás eredetiségét jelenleg egy berlini laboratóriumban vizsgálják.

A gothai kastélymúzeumból 1979 decemberében lopták el a festményeket, köztük a flamand Frans Hals (1582-1666) és Anthony van Dyck (1599-1641) műveit. Az eset az NDK egyik legnagyobb műtárgylopásaként vonult be a történelembe.

Nevüket elhallgató emberek egy ügyvéden keresztül vették fel a kapcsolatot a kastély alapítványával 2018 júliusában, azt állítva, hogy náluk vannak a képek,ám nem tudják megfelelő módon igazolni, hogy az alkotások miként kerültek hozzájuk. Idén szeptemberben aztán sikerült megállapodni a képek visszajuttatásának menetéről.

A Berlini Állami Múzeumok szakértői jelenleg a festmények eredetiségét vizsgálják.

A berlini rendőrség szóvivőjének pénteki közlése szerint két német férfi ellen folyik jelenleg nyomozás zsarolás és műtárgylopás gyanúja miatt a festményekkel összefüggésben. A rendőrség csütörtökön razziákat is tartott szerte Németországban.

Az értékes festményeket 1979. december 14. viharos éjszakáján lopták el és az elkövetők legalább egyike mászóvasat használva jutott be a kiállítótérbe. Mindössze néhány nappal később aktiváltak volna egy teljesen új riasztórendszert a kastélymúzeumban.