A Scorpions tagadja, hogy a CIA írta volna a világslágerüket

Scorpions, Klaus Meine
Vágólapra másolva!
A Scorpions énekese, Klaus Meine visszautasította azt a pletykát, amely szerint Wind of Change című slágerüket tulajdonképpen a CIA írta.
Vágólapra másolva!

Az év elején szembesítette a német Scorpions zenekart Patrick Radden Keefe amerikai újságíró azzal a váddal, hogy a világhírű dalukat, a Wind of Change-et lényegében az Egyesült Államok szövetségi hírszerző szervezete, a CIA írta.

A vád szerint a dalírás oka pedig az volt, hogy a nyugati életstílust népszerűsítse a keleti blokkban. Radden Keefe újságíró egyébként a kutatásaiból podcastot állított össze, mellyel komoly népszerűségre tett szert az elmúlt hónapokban.

Klaus Meine Forrás: Shutterstock

A Scorpions énekese, Klaus Meine egyértelműen visszautasította a pletykát: „először jót nevettem rajta. Nem vettem komolyan, de olyan időkben élünk, amikor az ilyen összeesküvés-elméletek teljesen elharapóznak” – mondta Meine. Azt is hozzátette, hogy „ráadásul szerintem ez sokkal inkább a KGB-hez illő téma, mert a dal olyan, mint egy moszkvai városnéző kalauz.”

Meinét saját elmondása szerint a Scorpions 1989-es moszkvai fellépése inspirálta dal megírására. Akkor negyedmillió ember előtt adtak koncertet a Zenei Békefesztiválon, amely olyan volt „mint egy orosz Woodstock a keleti blokkból érkezett rajongókkal”.

A Zenei Békefesztivált 1989 augusztus 12-13-án tartották Moszkvában. Fellépett a Scorpionson kívül a Skid Row, a Gorky Park, a Cinderella, a Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Bon Jovi zenekara. A kép a Scorpions fellépésén készült Forrás: Getty Images/1989 Koh Hasebe/Shinko Music

A dal, amelyet 1989 szeptemberében Hannover melletti kis házi stúdiójában játszott fel Klaus Meine, először a Crazy World című albumon jelent meg 1990 novemberében. A német újraegyesítés 30 éves jubileumára a zenekar október 3-án Wind of Change: The Iconic Song címmel jelenteti meg díszdobozos kiadásban.

Az évfordulót a zenekar tagjai állításuk szerint csaknem elfelejtették,

mivel a koronavírus-járvány kezdete óta új albumukon dolgoznak Hannoverben. Greg Fidelman sztárproducer Los Angelesből, Pawel Maciwoda basszusgitáros a lengyelországi Krakkóból, Mikkey Dee dobos pedig Göteborgból kapcsolódik be a munkába az interneten keresztül.