Meghalt Little Richard

Little Richard
MEMPHIS, TN - DECEMBER 31: Musician Little Richard performs during the halftime show of the game between the Louisville Cardinals and the Boise State Broncos in the AutoZone Liberty Bowl on December 31, 2004 at the Liberty Bowl in Memphis, Tennessee. Louisville defeated Boise State 44-40. (Photo by Andy Lyons/Getty Images) *** Local Caption *** Little Richard
Vágólapra másolva!
A "Tutti Frutti," a "Good Golly Miss Molly" és a "Long Tall Sally" énekes-zongoristája 87 éves korában halt meg - adta hírül a Rolling Stone. A nagyhatású zenész halálának hírét fia, Danny Penniman közölte a magazinnal, de a halál okát nem árulta el. Az énekes a Tennessee állambeli Nashville-hez közeli otthonában halt meg.
Vágólapra másolva!

Az amerikai énekest, aki egyszerre volt dalszerző és zongorista,

a rock and roll egyik korai úttörőjeként, az R&B és rockénekesek generációjának egyik fő inspirálójaként tartják számon.

Karrierje az 1950-es években volt csúcsponton, amikor a rhytm & bluest ötvözte a boogie-woogie-val, esetenként jazz és gospel elemekkel átitatva: sokak szerint ez volt a rock and roll kialakulásának egyik kulcsmozzanata.

A rythme&bluesból indulva az 1950-es években más afroamerikai énekesekhez - Chuck Berryhez és Fats Dominóhoz - hasonlóan megteremtett egy új műfajt, a rock and rollt, mérsékelt kortársaitól eltérően rikító ingjeivel, 15 centiméter magas sörényével és ceruzavékony bajuszával inkább botrányos jelleget adva a műfajnak - írja a zenész halála kapcsán az MTI.

Little Richard, polgári nevén Richard Wayne Penniman koldusszegény, vallásos fekete családban született a Georgia állambeli Macon városában.

Little Richard Forrás: DPA/AFP/Herbert Spies

Apja vándorprédikátor volt, ő a templomi gospelkórusban kezdett énekelni, de hamar megszökött és felcsapott vándorszínésznek.

Sikertelen dzsessz- és bluesénekesként folytatta, és hiába nyert meg 18 évesen egy tehetségkutató versenyt, a nagy áttörés elmaradt.

Visszatért szülővárosába, ahol napközben egy konyhán mosogatott, este pedig egy bárban szórakoztatta a nagyérdeműt.

Egy helyi énekes szárnyai alá vette, a szakmai tanácsok mellett felpomádézta a fiatalember haját, kifestette arcát és csiricsáré ruhákba öltöztette, hogy már megjelenésével is feltűnést keltsen.

1955-ben küldött egy demófelvételt egy kiadónak, ahol adtak neki egy esélyt. A dolog nagyon halványan ment, amíg Richard be nem gerjedt és nem túl szalonképes szöveggel rögtönözni nem kezdett. A "tisztított" szövegű szám Tutti Frutti címen jelent meg és új csillag született.

Little Richard 2004-ben Memphis-ben. Forrás: AFP/2004 Getty Images/Andy Lyons

A közönség imádta a különc kinézetű, féktelen énekest, aki a zongorán állva vagy fekve verte a billentyűket, üvöltötte dalait.

Két éven át teltházas turnék, filmek követték egymást, amihez csak nyúlt, sláger lett. E korszakának terméke a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy, a Baby Face.

Little Richard 1957-ben váratlanul megtért, megtagadta homoszexualitását és egy turné közben otthagyta a show-bizniszt. Évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével nem szakított, de csak gospelt énekelt, természetesen lényegesen kisebb sikerrel.

A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához, azóta egymás mellett futnak gospel- és rockfelvételei. Ekkor azonban már nem ünnepelték, változott a zene és a közönség ízlése is. Richard turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa pedig Jimi Hendrix volt.

Az érdeklődést a nosztalgiahullám keltette fel ismét iránta. 1972-ben a Wembley-stadionban adott nagysikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, és 1986-ban az első körben került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

A kilencvenes évek végén a budapesti Kisstadionban is koncertezett.

Little Richard 2005-ben, Párizsban. Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Olyan énekesek nevezték példaképüknek, mint James Brown és Mick Jagger, de ismert tény, hogy inspirációt jelentett a Beatlesnek, Michael Jacksonnak és Bob Dylannek is.