Tisztogatták a híres szobrot, és olyat találtak, amit több száz éve senki nem vett észre

Michelangelo, Pieta Bandini, Firenzei Pieta, szobor
This photo taken on September 8, 2020 and handout on September 16, 2020 by the Opera del Duomo Museum in Florence, Tuscany, shows restorers working on Michelangelo's Pieta (Pieta Bandini, marble, 1547) at the Museum in Florence. - The restoration of Michelangelo's Pieta, which began in November 2019 and was interrupted due to the COVID-19 pandemic, resumed at the Opera del Duomo Museum in Florence. The first cleaning is bringing to light unknown details and colors resulting from previous treatments of the marble of the sculpture. (Photo by Handout / Opera Del Duomo Firenze / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OPERA DEL DUOMO MUSEUM /HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION /
Vágólapra másolva!
Eddig ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.
Vágólapra másolva!

Restaurátorok tisztították Michelangelo híres szobrát, a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietát, és közben olyan nyomokat találtak, amiket korábban még senki sem fedezett fel az alkotáson. A múzeum szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta tavaly elkezdődött, de a járvány miatt felfüggesztett karbantartási munkálatai folytatódnak, és a nagyközönségnek ezúttal lehetősége van megnézni a restaurátorokat munka közben.

A firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pieta restaurálása Forrás: AFP/Handout

A szobor tisztítása, amely az alkotás első ismert restaurálása, rendkívül precíz munka: a szakemberek tisztított forró vízbe mártott vattapálcikákat használva távolítják el a méretes carrarai márványból faragott szobor réseiben felgyülemlett port és viaszt. A munkálatok közben eddig ismeretlen részleteket, köztük a mester eszközeinek nyomait azonosították a szakemberek.

Michelangelo legismertebb Pietája a vatikáni Szent Péter-bazilikában van Forrás: AFP/hemis.fr/Zylberyng Didier

Michelangelo csaknem 80 éves korában, 1547-1555 között készítette a Bandini Pietát. A reneszánsz mesternek három ismert Pietája van. Egy korábbi változat, a legismertebb a Vatikánban látható, a Szent Péter-bazilika bejárata mellett. Egy későbbi verziót, a Rondanini Pietát egy milánói múzeum őrzi.

A Pieta Rondanini Milánóban van Forrás: AFP/Norbert Scanella

A firenzei múzeum szerint a másik két Pietával ellentétben, ahol Krisztus testét csak az anyja tartja, a Bandini Pietán Mária Magdolna és a bibliai alak, Nikodémusz is megjelenik, utóbbinak Michelangelo a saját arcát kölcsönözte. Michelangelo eredetileg egy római kápolnába szánta a szobrot, nem messze attól a helytől, ahová saját sírját képzelte. A múzeum szerint azonban Michelangelo meggondolta magát, sőt, megpróbálta elpusztítani az alkotást, de végül egy szolgálónak adta, aki helyreállíttatta a művet.