Miközben a párizsi Louvre-ban még tart Leonardo da Vinci páratlan évfordulós kiállítása, a francia fővárosban egy „egy másik Mona Lisa” iránt is megnőtt az érdeklődés.

Február végén Párizsban elárverezik a Rubik Mona Lisa című alkotást, amelyet 330 darab Rubik-kockából készített Invader utcaművész. Az Artcurial aukciósház február 23-i árverésén akár 120-150 ezer euróért, azaz akár 40-50 millió forintért is elkelhet a 2005-ben készült kép, amellyel Invader a világhírű festmény egy modern feldolgozását készítette el.

Az Invader nevű francia művész által készített Rubik Mona Lisa című műalkotás a párizsi Artcurial aukciós házbanForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A műalkotást először viszik a műtárgypiacra a francia aukciósház Városi Művészet című árverésén.
A híres és rejtélyes Invader Bécset ábrázoló mozaikja májusban 356,2 ezer euróért kelt el az Artcurial árverésén. A francia képzőművész, akinek az eredeti neve Franck Slama arról vált ismertté, hogy 33 ország 65 városának utcáit hódította meg alkotásaival. Legnagyobb méretű utcai installációját tavaly állította fel a párizsi Pompidou Központ közelében.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Invader 2004-ben állította először a Rubik-kockát – az általa Rubicubism-nak nevezett – művészete középpontjába. A kísérleti szakaszban készítette el a Mona Lisa-képét, amely az első darabja a művészettörténet legnagyszerűbb festményeinek Rubik-kockákból való megidézésének.