Két ír építésznő, Yvonne Farrell és Shelley McNamara kapják idén a világ legrangosabb építőművészeti kitüntetését, a Pritzker-díjat.

Idén két ír építésznő, Yvonne Farrell és Shelley McNamara vehetik át a Pritzker-díjat, a világ legrangosabb építőművészeti kitüntetését. A két nő együtt alapította az 1970-es években a Grafton Architects tervezőirodát, amelynek nevéhez számos díjnyertes épület fűződik. 2018-ban az ír építészpáros volt a kurátora a velencei építészeti biennálénak.

Yvonne Farrell és Shelley McNamaraForrás: Getty Images/Awakening

Farrell és McNamara egyik legismertebb műve a milánói Bocconi Egyetem 2008-ban átadott új épülettömbje, amelyet a barcelonai World Architecture Festival zsűrije már átadása előtt Az év épülete a világban fődíjával tüntetett ki mint „mágikus föld alatti birodalmat”.

A Bocconi Egyetem 2008-ban átadott tömbjeForrás: AFP/Photononstop/Marc Chapeaux

A két nő a nagyközönség előtt kevésbé ismertek a 100 ezer dollárral járó elismerés első ír díjazottjai. A nevüket kedden nyilvánosságra hozó chicagói zsűri többek közt kiemelte, hogy felelősségteljesen bánnak a természeti környezettel. Az építészetet úgy lehet körülírni, mint az egyik legösszetettebb és legfontosabb kulturális tevékenységet a földkerekségen – mondta a díjazására reagálva a 69 éves Yvonne Farrell.